Home VestiEkonomija Novi Zeland: Finansijski sektor će uskoro morati da izveštava o uticaju klimatskih promena na svoje poslovanje?

Novi Zeland: Finansijski sektor će uskoro morati da izveštava o uticaju klimatskih promena na svoje poslovanje?

by bifadmin

Novi Zeland bi uskoro mogao postati prva zemlja na svetu koja je za finansijski sektor uvela obavezu da izveštava državu o uticaju klimatskih promena na svoje poslovanje.

Ukoliko bude usvojen zakon kojim bi trebalo da bude regulisan ovaj vid izveštavanja, a koji se upravo nalazi pred poslanicima novozelandskog parlamenta, kompanije iz finansijskog sektora će biti u obavezi da regulatorima objašnjavaju na koji način posluju i kako upravljaju klimatskim rizicima.

To će važiti za sve veće banke, osiguravajuće kuće, investicione fondove i druge aktere na ovom tržištu. Kada se kaže veće misli se na one koji vrede više od milijardu novozelandskih dolara, odnosno 703 miliona američkih dolara. Dakle, zakon bi obuhvatio više od 200 velikih finansijskih kuća.

Prema pisanju Rojtersa postoji velika verovatnoća da će on biti usvojen, a ako se to desi u skorije vreme, prvi izveštaji ove vrste bi trebalo da budu objavljeni 2023. godine.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar