Home VestiPolitika i društvo Pandemija uzrokovala velike nestašice u švedskim bankama sperme

Pandemija uzrokovala velike nestašice u švedskim bankama sperme

by bifadmin

Švedska se suočava se jednim nesvakidašnjim problemom – zbog straha od zaraze korona virusom banke sperme beleže oštar pad broja donatora, pa su lekari primorani da odlažu asistirane reprodukcije, odnosno veštačke oplodnje i inseminacije, i to za po nekoliko godina.

Prema pisanju Rojtersa, u protekloj godini švedske banke sperme maltene su bile prazne. Zbog straha od potencijalnog zaražavanja ljudi su se plašili da idu u njih i da ostavljaju tamo svoje uzorke.

Zato su, zbog velikih nestašica sperme koje je izazvao njihov oprez, sve vrste medicinski potpomognutih začetaka u 2020. odlagane na period između šest i 30 meseci. Međutim, kako sada stvari stoje sa zaihama sperme, taj period čekanja bi se dodatno mogao odužiti.

No, kako to uvek biva na slobosnom tržištu, neki su već uspeli da u ovom problemu vide poslovnu šansu. Naime, dok državne bolnice odlažu inseminacije i veštačke oplodnje, privatne su se već dosetile kako da dođu do sperme, pa je uvoze iz inostranstva.

Ipak, nemaju svi finansijskih mogućnosti da ove intervencije završavaju kod privatnika, kod kojih su troškovi asistirane reprodukcije često i iznad 10.000 dolara, dok su u državnim klinikama besplatni.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar