Home VestiEkonomija Penzijski rezervni fond Republike Srpske ulaže u akcije Fejsbuka

Penzijski rezervni fond Republike Srpske ulaže u akcije Fejsbuka

by bifadmin

Penzijski rezervni fond Republike Srpske uložio je u akcije kompanije Fejsbuk i ostvario dobit, prenosi Startit.

Penzijski rezervni fond (PREF) Republike Srpske ostvario je u prošloj godini dobit od 4,3 miliona evra od čega će Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja isplatiti dividendu od 2,6 miliona evra. Najveći prihod došao je od prošlogodišnje kupovine akcija Fejsbuka, Rajfajzen banke i Berkšir Hataveja.

Ukupni prihodi PIO Fonda Republike Srpske za 2019. godinu su bili 461 milion evra. Prema tome, PREF za sada ne doprinosi značajno, tek pola procenta, ali se konstantno uvećava ono što on vraća Fondu.

Kako posluje penzijski fond u Srbiji?

U našoj zemlji se udeo dividendi u ukupnom prihodu računa u promilima. Prihod je 663 milijardi dinara, a od dividendi se dobija 3,4 miliona dinara, pokazuju izveštaji. Naš PIO fond ima i pogrešan naziv, jer stvara zabludu da ima nekakvu imovinu i da se penzije isplaćuju iz prinosa na kapital. Zapravo mi imamo tekuće finansiranje penzija, odnosno one zavise od toga koliko su doprinosa uplatili trenutni zaposleni. Klasično investiranje penzionih fondova u Srbiji možemo da vidimo kroz funkcionisanje dobrovoljnih, privatnih penzija.

Međutim, dobrovoljni penzioni fondovi imaju zakonska ograničenja u pogledu ulaganja. Kako je rizik veliki, te može izazvati i socijalne nemire, Narodna banka mora da redovno kontroliše njihova ulaganja. Zato se ovakvi fondovi smatraju jednim od najsigurnijih načina za ulaganje kapitala, jer osiguranici teško mogu izgubiti uloženo.

To znači da ovakvi fondovi ulažu u kompanije koje imaju stabilan rast i koje su dugo na tržištu. Na taj način se smanjuje rizik od naglog pada vrednosti akcija i gubitka uloženog, ali samim tim su teško mogući i nagli skokovi, koji bi značajnije povećali iznos.

U koje su delatnosti fondovi prošle godine najviše investirali možete pogledati u ovom tekstu.

Petar Paunović

Izvor: Startit

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar