Home VestiPolitika i društvo Šareni kovčezi kao inovacija na novozelandskom tržištu pogrebnih usluga

Šareni kovčezi kao inovacija na novozelandskom tržištu pogrebnih usluga

by bifadmin

Izreku da je smrt jedini siguran posao na svoj način je shvatilo jedno pogrebno preduzeće iz Novog Zelanda koje pravi šarene kovčege u oblicima po narudžbini, među kojima su najveću pažnju javnosti privukle krofne i vatrogasni kamioni.

Novozelandska kompanija po nazivom “Umetnost umiranja” (Dying Art) ima nesvakidašnji pristup pogrebničkom biznisu. Ona svojim neobičnim kovčezima pokušava da sahrane učini manje tužnim događajima. Njen moto je “Hajde da slavimo život umesto što oplakujemo smrt”.

Iz ovih pobuda “Umetnost umiranja” svojim klijentima nudi raznobojne kovčege, koji mogu biti i specifičnih oblika. Tako Novozelanđani svoje bližnje na večni počinak mogu ispratiti u kovčezima u obliku čamaca, vatrogasnih kamiona, čokolada ili Lego kockica. U ponudi su i kovčezi sa šljokicama i nakitom, ali i oni koji predstavljaju omiljene sportove ili plaže pokojnika. Ovakvi kovčezi nisu baš najjeftinija opcija – u zavisnosti od kompleksnosti izrade i količine detalja oni mogu koštati od 2.100 američkih dolara do 5.400 dolara.

Zanimljiv je i podatak da su oni biorazgradivi, tako da osim što pomažu ožalošćenima da ublaže svoju tugu, bar na dan sahrane, oni pomažu i planeti tako što ne zagađuju zemljište. Bar ne mnogo, ako se uzme u obzir da se pokojnici ne sahranjuju u praznim kovčezima.

Ros Hal, vlasnik ovog preduzeća, objašnjava kako je došao na ideju da tržištu ponudi veselije kovčege – pre 15 godina kada je pisao sopstveni testament shvatio je da za sebe želi nesvakidašnji kovčeg ali da nema od koga da ga naruči. Zato je odlučio da sam ponudi tržištu ono što mu nedostaje. Pokazalo se da je njegova ideja o sopstvenoj sahrani oživela jedan veoma vitalan posao. Ponudu ove novozelandske kompanije možete pogledati na njenom sajtu.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar