Home VestiPolitika i društvo Šta donosi elektronski vid licitacije državnog poljoprivrednog zemljišta

Šta donosi elektronski vid licitacije državnog poljoprivrednog zemljišta

by bifadmin

Prelazak na elektronski vid licitacije državnog poljoprivrednog zemljišta, koje sprovodi Uprava za poljoprivredno zemljšte, realizovan je do sada u 16 opština a nova nadmetanja predstoje u još devet opština od ukupno 145 na teritoriji Srbije.

Novina je davanje u zakup države zemlje na 15 godina, u nekim katastarskim opštinama i na 30 godina što je mera koja ne nailazi kod poljoprivrednika na odobravanje.

U Kikindi je tako ponuđeno 5.439 hektara, od čega 2.200 hektara namenjenih firmi Tenis samo na godinu dana, dok je ostalo licitirano na 15 godina.

U katastarskoj opštini Bački Monoštor 25,8 hektara ponuđeno je na 30 godina, dok je u Somboru licictirano 3.982 hektara, od čega na 15 godina 2.015 hektara. Gazdinstvo Jančić iz Kljajićeva, opština Sombor, uspelo je da zakupi njive elektronskim putem.

– Procedura je jednostavna. Ipak, za razliku od licitiranja koja su pre uživo održavana u ovom slučaju nema takmičenja, već je cena koju si ponudio za zemlju fiksna i pravi se rang lista. Poslednjih šest godina učestvujemo na licitacijama, obrađujemo nešto državne zemlje a nešto imamo u svom vlasništvu. Bavimo se ratarskom proizvodnjom, proizvodimo kukuruz, žito i repu – objašnjava Gordana Jančić za Danas.

Sa mnogo manje optimizma dočekana je informacija o onlajn licitacijama u Zrenjaninu, gde se već godinama ratari žale na diskriminaciju i sa neizvesnišću prate šta će biti 2. aprila na dan zakazane licitacije.

– Nije bilo ni obašnjenja ni informacija na vreme, tako da ne znam ko će učestvovati sem podobnih, koji su i prethodnih godina uzimali zemlju potiskujući ratare. U Botošu je predviđeno 186 hektara državnog zemljišta za licitaciju, uglavnom dobrog kvaliteta. Situacija je ista kao i prošle godine, ta zemlja je već uzorana iako nije zakupljena – objašnjava predsednik mesne zajednice Botoš Dalibor Paskulov, koji smatra da je takav abijent stvorila država.

Zakon o državnom poljoprivrednom zemljištu

Da Zakon o državnom poljoprivrednom zemljištu nije uveo red već stvorio nove probleme ratarima, saglasni su i u Savezu udruženja poljoprivrednika Banata.

– Več dugo ukazujemo na pogubne mere u poljoprivredi, na licitacije koje kasne i dovode do degradacije poljoprivrednog zemljišta jer se ono koristi mimo setvenih rokova. Nekada smo imali uređenu situaciju, ali je izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu a potom i donošenjem posebne uredbe namerno napravljena haotična situacija. Sada je slika ogoljena, sa jedne strane velike količine zemljišta daju se stočarima a sa druge strane preostalo zemljište zakupljuju finansijske grupe, tako da su ratari dovedeni u situaciju da odustaju od svog posla ili da dolaze do zemljišta tako što uzimaju u podzakup državno zemljište od stočara, što je nezakonito. U svim katastarskim opštinama je slična situacija. Objavljuje se oglas i prikazuje kao da postoji neka licitacija, a u stvari se većinom nudi nekvalitetno zemljište. Retka su naseljena mesta u kojima stvarno ima zemljišta koje može da se obrađuje, pogotovo što ima značajan broj poljoprivrednika koji žive od toga. Ovakvim merama već je naneta šteta poljoprivredi, sada gledamo samo posledice – objašnjava Dragan Kleut, koordinator Saveta za poljoprivredu Skupštine slobodne Srbije i predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

U Zrenjaninu će se na licitaciji naći 9.010 hektara državne zemlje, od čega se 8.266 hekata daje u zakup na 15 godina, dok je 744 hektara predviđeno na godinu dana zakupa. Zemljište namenjeno nemačkoj kompaniji Tenis je u sudskom sporu sa banatskim ratarima i daje se u zakup samo na godinu dana.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Peki 1. април 2021. - 13:10

Sta donosi elektronska licitacija ?! Pa jos lakse namestanje i pravaru za zakup.

Odgovori

Ostavite komentar