Home VestiPolitika i društvo Ukrajinski gradić Novorodski želi da promeni svoje ime u Njujork

Ukrajinski gradić Novorodski želi da promeni svoje ime u Njujork

by bifadmin

Ovaj mali ukrajinski grad od svega 10.000 stanovnika nema svoj Central park i prepoznatljive žute taksije ali bi uskoro mogao mogao imati novo ime – Njujork.

Gradić Novorodski, koji se nalazi u blizini Donjecka, podneo je zahtev parlamentu za promenu svog imena. No, Njujork za njega zapravo i ne bi bilo novo ime.

Novorodski je naime osnovala skupina Nemaca 1846. godine i nazvala ga Njujork. Decenijama se ovaj grad tako zvao da bi posle Drugog svetskog rata, i progona Nemaca sa tih prostora, tokom Hladnog rata njegovo ime promenjeno, kako mnogi pretpostavljaju, da bi zvučalo manje zapadnjački.

Novorodski je potom postao uspešan industrijski grad u kojem su se pravili automobili, građevinski materijali i papir, i koji je konstantno privlačio nove stanovnike. Međutim, sa raspadom Sovjetskog Saveza raspala se i njegova industrija. Danas, tri decenije kasnije, grad ima jednu fabriku koja radi, i svakim danom sve manje stanovnika.

Oni koji su ostali da žive u njemu nadaju se da bi im promena imena mogla poboljšati životni standard, odnosno da bi ukrajinski Njujork, kao i američki, mogao postati mamac za turiste. Sledeći tu zamisao već su izdvojili i doterali određene lokalne atrakcije, mada, istini za volju, turizam bi sigurno mnogo više podstaklo smirivanje sukoba, budući da se Novorodski nalazi na samo nekoliko kilometara od linije fronta.

Izvor: Euronews

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar