Home VestiIT i nauka Zbog nestašice čipova isporuke rutera kasne 60 nedelja

Zbog nestašice čipova isporuke rutera kasne 60 nedelja

by bifadmin

Još jedna žrtva globalne nestašice čipova su ruteri, na čiju će isporuku naručioci čekati 60 nedelja, što je dvostruko duže nego u prethodnom periodu.

Ovo odlaganje nije moglo doći u gorem trenutku budući da veliki broj ljudi radi od kuće i ima potrebu za brzim internetom. Upravo zbog takvog načina rada na globalnom nivou je porasla tražnja za računarima i drugom opremom, što je povećalo i tražnju za čipovima pa su njihovi proizvođači maltene morali da biraju kome će ih prodavati. U takvoj situaciji najbolje su prošli veliki nabavljači mada ni svi oni nisu uspeli da pribave potrebne čipove na vreme. Tako su automobilske kompanije bile prinuđene da smanje proizvodnju vozila a sledili su ih i proizvođači mobilnih telefona, laptopova i drugih tehnoloških uređaja.

Ipak, sve ovo ne znači da će zbog nestašice čipova doći do nestašice rutera – oni se još uvek proizvode u dovoljnim količinama, mada, prema rečima stručnjaka, neke nove potencijalne disrupcije na tržištu, poput one sa brodom zaglavljenim u Sueckom kanalu, mogu dovesti i do toga.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar