Home VestiIT i nauka Proizvođači čipova proširuju svoje proizvodne kapacitete

Proizvođači čipova proširuju svoje proizvodne kapacitete

by bifadmin

Dan pošto je Intel objavio da će uložiti 20 milijardi dolara u proizvodnju čipova, slična najava stiže i iz TSMC-a, samo što je u pitanju mnogo veća investicija.

Tajvanska kompanija, koja pravi čipove između ostalog i za Apple i Qualcomm, je najavila da će u naredne tri godine uložiti 100 milijardi dolara u proširenje kapaciteta svojih proizvodnih postrojenja. Ove godine njena ulaganja će se kretati između 25 i 28 milijardi dolara.

Ova pomama za proizvodnjom čipova ne dešava se slučajno. Tokom pandemije, kada su se mnogi okrenuli digitalnim uslugma i radu od kuće, porasla je potražnja za tehnološkim spravama koje omogućavaju takav način rada. Posledično, povećana je proizvodnja takve opreme, ali je potom globalnu privredu zadesila velika nestašica čipova, koja je naterala proizvođače automobila da redukuju proizvodnju, a potom se prelila i na industriju mobilnih telefona, laptopova i drugih tehnoloških uređaja.

Svima je postalo jasno da postoje velike rupe na tržištu čipova koje treba popuniti. A da situacija bude još bolja za proizvođače čipova, postarala se i najava još većeg rasta tražnje za njima u narednih nekoliko godina, koji će predvoditi rzvoj kompjuterske tehnologije ali i 5G mreže.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar