Home VestiPolitika i društvo Advokati o nacrtu zakona: Samo bogati će moći da tuže

Advokati o nacrtu zakona: Samo bogati će moći da tuže

by bifadmin

Pristup građana sudu biće dodatno otežan, tužbe za koje nisu plaćene takse biće odbačene, a parnični postupci trajaće još duže. Ko je ranije podneo tužbu, a nije platio taksu, smatraće se da je od tužbe – odustao. Sve ovo će, prema rečima advokata Jelene Pavlović, biti posledice do kojih će dovesti primena novog, izmenjenog Zakona o parničnom postupku, čiji nacrt je objavilo Ministarstvo pravde. Advokati zato traže da se ovakav nacrt – povuče iz dalje procedure.

„Nacrtom zakona je predviđeno da se odredbe primenjuju i na parnice koje su u toku. A, to jednostavno rečeno znači – ako je neko nekada podneo tužbu, žalbu, odgovor na tužbu, a nije platio taksu, smatraće se povučenim. A takse u Srbiji su inače neprimereno visoke u odnosu na naš standard. Tako da bi taj uslov – plaćanje takse za za pristup sudu – značio potpuno onemogućavanje svima, osim vrlo malom sloju bogatih, da dođu na sud“, navodi Pavlović.

I to se, ističe, odnosi na bilo koju parnicu.

„Svaka taksa u parnicama u kojima sam učestvovala vezano za švajcarski franak, iznosila je 97.500 dinara. Osim za tužbu, isto toliko treba platiti na žalbu, pa na odluku u drugom stepenu“, navela je Pavlović dodajući da se takse u proseku kreću od 30.000 do 97.500 dinara, koliko iznosi najveća taksa.

Kako ističe, sa ovakvim nacrtom ozbiljnog sistemskog zakona nije moguće raditi, jer bi doveo do nekih polovičnih rešenja, te advokati traže da se on potpuno povuče iz procedure.

„Mi jesmo za efikasnost sudstva, ali ove mere će napraviti još veću zagušenost i paralizaciju rada sudova“, ukazala je Pavlović.

Ministarstvo i komora: Razgovori do postizanja konsenzusa

Ranije danas Ministarstvo pravde je saopštilo da se ministarka pravde Maja Popović sastala sa predsednikom Advokatske Komore Srbije Viktorom Gostiljcem povodom izraženog nezadovoljstva advokature Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, koji je objavljen na sajtu Ministarstva pravde u postupku otpočinjanja javne rasprave.

„Ministarka pravde i predsednik Advokatske komore Srbije zajedničkim saopštenjem žele da potvrde da će se u daljim razgovorima između Ministarstva pravde i advokature razmotriti sve primedbe koje će biti dostavljene na tekst Nacrta zakona kako bi se došlo do zakonskih rešenja koja će biti u opštem interesu“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo i komora, dodaje se, postigli su saglasnost da se konsultativni proces, u kojem će i advokati i drugi zainteresovani izneti svoje primedbe, produži do postizanja konsenzusa o tekstu Nacrta zakona.

„Napominjemo da je javna rasprava o Nacrtu zakona tek otpočela a da je cilj izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku postizanje usklađenosti sa EU standardima, unapređenje efikasnosti pravosuđa, skraćivanje trajanja dugotrajnih postupaka, ravnomerna opterećnost sudova, stvaranje uslova za suđenje u razumnom roku, sve u skladu sa revidiranim Akcionim planom za Poglavlje 23 i Akcionim planom za unapređenje Srbije na rang listi Svetske banke“, ističe se u saopštenju Ministarstva pravde.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Alex 25. мај 2021. - 08:08

Za ove sto nemaju da plate takse a takvih je najviše u ovoj nasoj pokradenoj drzavi postoji drugo resenje kome ce pribeci pre ili kasnije, bas kao u doba turaka. Kad se narod ujedini i uzme kuke i motike bice im kasno da isprave svoje prevare i lopovluk. Bice to jako lose po sve one koji godinama uništavaju sve za sta se dohvate u ovoj zemlji a nadam se da ce promene posle toga biti na bolje

Odgovori

Ostavite komentar