Home VestiEkonomija Koja letovališta su poskupela, a koja su pristupačnija

Koja letovališta su poskupela, a koja su pristupačnija

by bifadmin

Godina u kojoj su putovanja zamrla učinila je da se se baš poželimo omiljenih letnjih destinacija – pre svega Grčke, ali i Crne Gore, Turske, Egipta… Od turističkih agencija saznali smo koji su aranžmani u međuvremenu poskupeli, a koje je aktuelna situacija učinila pristupačnijim.

Grčka je otvorila granice za domaće turiste, postavljena su nova pravila ponašanja na plažama, a uslov za ulazak u zemlju su primljene obe doze vakcine ili negativan PCR test. Egipat i Turska su bili otvoreni uz uslov negativnog PCR testa – za Egipat ta mera ostaje, ali za letovanje u Turskoj vam uskoro neće biti potreban PCR test.Crna Gora destinacija za koju vam nisu potrebni nikakvi uslovi.

Ali, da li će se zbog interesovanja turista, pauze, otežanih uslova cene letnjih aranžmana ove godine menjati?

Proverili smo nekoliko turističkih agencija i saznali šta nas čeka ovog leta.

Grčka

Najpopularnija destinacija za letovanje među Srbima svakako izaziva najviše pažnje kada je reč o cenama.

Turističke agencije „Big Blue“ i „Viva Travel“ su odlučile da zadrže cene od prošle godine.

„Trudimo se da cene zadržimo kao prošle godine, pre korone. Ali svakako, na svakoj destinaciji su pojedini hoteli podigli cene, ali nisu svi, a i to nije značajno poskupljenje“, rekao je za Nova.rs Dušan Anastasov iz agencije „Big Blue“, dodajući da hoteli još revidiraju cene, a da se oni trude da izvuku najbolje ponude.

U ponudi te agencije mogu se naći hotelski smeštaji na poluostrvu Kasandra, sa sopstvenim prevozom, već od 24 evra po osobi u predsezoni. A avionom na Krit možete po početnoj ceni od 439 evra po osobi.

„Što se Grčke tiče, bez obzira na oscilacije u cenama, mi smo ponovili cenovnike koje smo objavili u novembru 2019. godine“, rekla je i Jelena Milanović iz „Viva Travel“.

Ta agencija ima zanimljive ponude – destinacije poput Neos Marmarisa ili Pefkohorija mogu se naći po ceni od 49 ili 69 evra u predsezoni.

„Ovog leta biće najpovoljnije putovati u zemlje regiona, a povoljni su i Egipat i Turska, dok se u Grčkoj cene nisu menjale“, potvrdio je i Vladimir Vlaho iz turističke agencije Sabra.
Istražujući i cenovnike manjih agencija koje smo pronašli od prošlih godina, utvrdili smo da su cene uglavnom ostale iste.

Recimo, agencija „Top Lux“ nudi aranžmane za Leptokariju – prošle godine je 10 dana krajem juna koštalo 245 evra, dok je ove godine cena ista – a u predsezoni, sa polaskom 21. maja, cena je 80 evra. U agenciji „Megalos“ se cene za Pefkohori u predsezoni kreću od 47 do 75 evra po osobi, a u sezoni od 115 do 300 evra, za apartmantski smeštaj – a isto je bilo i pre koronavirusa. Blago poskupljenje uočili smo u ponudi agencije „Oniro travel“ za Eviu – vila sličnog tipa je pre korone početkom jula koštala 65 evra, dok je sada za isti period cena 99 evra.

Turska i Egipat

Cene u ovim zemljama, koje su bile otvorene i prošle godine, malo su veće nego pre pandemije, ali je to očekivano, kažu iz agencija.

„S obzirom na to da su prošle godine bili otvoreni i da je moglo da se putuje, ove godine objavljujemo cenovnike onakve kakvi jesu. Ništa nije značajno pojeftinilo, sve je na nivou prošle godine ili čak nešto skuplje“, kaže Jelena Milanović.

Naglašava da cene zavise od ostalih tržišta.

„Ako imaju visoku potražnju i dozvoljen ulazak u zemlju, onda su i cene više, jer njihova popunjenost je 50 odsto kapaciteta. Tako da cene nisu mogle biti niže“, kaže nam Milanović.

Njena agencija ima ponudu za Kušadasi autobusom od 170 evra u predsezoni, a avionom od 357 evra. Za Hurgadu imaju aranžmane od 469 evra.

Prvi čarter let za Tursku u okviru agencije „Big Blue“ je 22. maja, otkriva Dušan Anastasov.

„Trenutno su tamo cene jako korektne. Šta će se desiti tokom sezone mi stvarno ne znamo, jer su i oni u istoj situaciji sa kovidom kao i mi. Svakako da svaki putnik koji ima želju da ide ne neku destinaciju, kada se obrati našem prodavcu, mi ćemo naći cenu i lokalitet baš za njega“, navodi.

Početne ponude agencije „Big Blue“ za obe zemlje su oko 400 evra po osobi.

Crna Gora

Jelena Milovanović iz „Viva Travel“ otkriva da su cene u nama najbližoj zemlji jeftinije u predsezoni niže u odnosu na doba pre korone.

„Crna Gora je pokušala sa istim cenama, ali su ipak produžili popust – trenutno su cene za 10 odsto niže nego inače.

„Viva Travel“ nudi aranžmane od 106 evra po osobi za 12 dana, dok agencija „Big Blue“ nudi polupansion u hotelu u Budvi od 208 evra za sedam dana.

„U Crnoj Gori su još uvek korektne cene, a šta će se desiti u sezoni kad krene da ide veliki broj ljudi, to ne znamo. Za sada su još uvek cene kao pre korone“, kaže Anastasov.

Izvor: Nova S/Kamatica

Foto: Pixabay

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar