Home VestiEkonomija Kako je pandemija uticala na tržište usluga za odrasle?

Kako je pandemija uticala na tržište usluga za odrasle?

by bifadmin

Istraživanje pod imenom AdultWork, koje je prošle i pretprošle godine sprovedeno u Velikoj Britaniji, pokazalo je da pandemija zapravo nije značajno smanjila potražnju za seksualnim uslugama, ali jeste povećala konkurenciju u ovoj delatnosti.

Istraživanje je rađeno na uzorku od 11.500 osoba koje rade u ovoj industriji, praćenjem njihove ponude na internetu. Na Ostrvu inače ima nešto više od 70.000 seksualnih radnica i radnika, tako da bi se ovo svakako moglo smatrati reprezentativnim uzorkom.

Prema rezultatima istraživanja, više od polovine seksualnih radnica u ovoj zemlji su strankinje. Najveći broj njih dolazi iz Istočne Evrope, a potom iz Španije i Nemačke. Zanimljivo je da su profili Istočnoevropljanki popularniji i da privlače brojniju publiku, ali da one uprkos tome svoje usluge naplaćuju 30 odsto manje nego njihove britanske koleginice.

Mnoge od njih ne žive u Britaniji već povremeno dolaze na rad u ovu zemlju, pa se potom vraćaju svojim porodicama za zaradom. Njima je pandemija u značajnoj meri onemogućila normalno funkcionisanje.

No, to ne znači da je tržište seksualnih usluga zamrlo. Obim posla seksualnih radnica se neznatno smanjio tokom pandemije, ponajviše dok su trajala ograničenja kretanja. Međutim, ni tokom većih kriza u istoriji čovečanstva, kao što su ratovi i ekonomske krize, seksualni radnici i radnice nisu bili bez posla.

To je i sada bio slučaj. Posla je bilo ali je porasla i ponuda, budući da su se ovom zanatu vratile osobe koje su ranije prestale da se bave njime, ali i debitanti na ovom tržištu. A svi koji prate ekonomiju znaju da veća ponuda obično snižava cene usluge.

Izvor: The Conversation

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar