Home VestiIT i nauka Kreiran prvi ljudsko-majmunski embrion za potrebe naučnih istraživanja

Kreiran prvi ljudsko-majmunski embrion za potrebe naučnih istraživanja

by bifadmin

Naučnici su uspeli da naprave prvi embrion majmuna koji u sebi sadrži ljudske ćelije, sa ciljem da istraže kakvu će interakciju ostvariti ćelije ove životinje i ljudi. Razvitak ovog embriona makaki majmuna će proučavati 20 dana pre nego što ga unište.

Cilj kreiranja majmunsko-ljudskog embriona je da ubuduće posluži u ispitivanju lečenja bolesti koje napadaju ljude ali i u kreiranju organa koji su potrebni ljudima. No, da bi se to ostvarilo ovakvim embrionima bi trebalo dozvoliti da se pretvore u novo biće, te da se rode i odrastu. Proučavanje razvoja embriona je dakle tek prvi korak u ovim naporima naučnika.

No, pitanje je da li će do toga uopšte doći jer je ovo etički upitan eksperiment – radi se o stvorenjima koja bi mogla imati mnoge ljudske karakteristike, ali još uvek se ne zna u kojoj meri.

Ukoliko se pokaže da ovakvi embrioni imaju mogućnost da se razviju u stvorenje koje bi moglo poslužiti u eksperimentima kojima je krajnja svrha lečenje ljudi, oni bi se koristili za razne grane medicine. Jedna od bolesti koju bi naučnici mogli bolje razumeti proučavanjem njihovog mozga je Alchajmerova.

Plan je i da se na ovaj način proizvode organi za transplantaciju, tako što bi se iz genetske konfiguracije majmunskog embriona “izbrisao” traženi organ i dodale ljudske ćelije koje bi kreirale isti taj organ, ali ljudski.

Ipak, za početak treba utvrditi kakva će biti interakcija između majmunskih i ljudskih ćelija, i da li je sve ovo uopšte ostvarivo.

Izvor: The Conversation

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar