Home VestiPolitika i društvo Nedostatak sezonskih radnika u Srbiji

Nedostatak sezonskih radnika u Srbiji

by bifadmin

Nedostatak sezonskih radnika u poljoprivredi i činjenica da se teško dolazi do radne snage i pored nezaposlenosti predstavlja sve veći problem poslodavaca. Obim posla je povećan, naročito u voćarstvu i povrtarstvu, a kvalitetne i sigurne sezonce nije lako naći.

Na porodičnom gazdinstvu Petelj iz Kule proizvodnja jagoda je izvor prihoda 13 godina. Zasniva se na 40 ari na otvorenom i 20 ari pod plastenicima. Domaćini već godinama teško dolaze do radne snage.

Da je ljudska ruka nezamenjiva u odnosu na mehanizaciju potvrđuje i proizvođač organskog povrća koji tržištu kontinuirano isporuči najrazličitije vrste robe proizvedene na 13 hektara.

Profesor poljoprivrednog fakulteta dr Nenad Magazin ukazuje na apsurd – da iako u poljoprivredi ima posla sve manje je radne snage.

Poznavaoci prilika na tržištu radne snage smatraju da ćemo biti prinuđeni na uvoz sezonskih radnika, ali da to neće biti iz zemalja razvijenih od nas.

Izvor: Bizinfo

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

2 komentara

Partizan 31. мај 2021. - 07:40

Zna neko kako su robovi radili u SAD na plantazama pamuka?! E to taj „poslodavac“ ocekuje od radnika na plantazama!!! 500din prodaju kg. jagoda a nesretniku koji ih bere ceo dan i nabere i do 80kg.da 1600-1900 din i onda jos kukaju nece niko da radi, bas čudno…

Odgovori
vuk 31. мај 2021. - 07:55

Prijatelju hocemoli trzisnu ekonomiju.Ponudite satnicu 10 e sigurno ce imati radne snage

Odgovori

Ostavite komentar