Home VestiEkonomija Oko 40 odsto ispitanog meda nije ispravno

Oko 40 odsto ispitanog meda nije ispravno

by bifadmin

Od trećine meda na našem tržištu, koliko je podvrgnuto detaljnoj analizi, skoro polovina nije zadovoljavala sve kriterijume da bi se mogla nazvati medom, a 40 odsto nije bilo ispravno. 

Kvalitet meda na srpskom tržištu je trenutno upitan, ustvrdili su gostujući na TV Prva Stanko Rajić, predsednik Beogradskog udruženja pčelara, i Dušanka Milojković Opsenica, profesorka na Ekonomskom fakultetu. Umesto pravog meda, u velikom broju slučajeva se prodaje lažni, pun šećera. Na ovo redovno upozoravaju i brojni pčelari. 

„Čak ni ja koji imam 30 godina pčelarskog uskustva ne mogu ‘na oko’ da odredim da li je med pravi. Postoji nekoliko navodnih načina, ali bez laboratorijske analize je to veoma teško“, kaže Rajić i dodaje da princip okretanja tegle kojim se proverava gustina meda takođe nije merodavan: „To je samo viskozitet. Gustinu neke tečnosti možete postići na razne načine.“

Koliko lažnog meda se prodaje u Srbiji?

Profesorka Dušanka Milojković Opsenica tvrdi da se vrše opsežna ispitivanja kvaliteta meda i da su podaci zabrinjavajući.

„Otprilike trećina uzoraka je prošla sve kontrole fizičko-hemijskih parametara i kao takva otišla na proveru autentičnosti, da bi se ispostavilo da blizu polovine tih uzoraka ne odgovara propisima“, objasnila je.

Da li to znači da polovina meda koja se nalazi na tržištu zapravo nije ispravna?

„Nešto ispod polovine, oko 40 odsto, nije ispravno. Doduše, povremeno su ove brojke bile i gore, i zato su ovakve kontrole zaista neophodne. Praktično ne postoji jednostavna metoda da se otkrije falsifikovani med – ne može na osnovu izgleda niti boje, neki kažu i da ne postoje dve identične tegle meda, veliki je prirodni varibijalitet ovog proizvoda“, smatra Milojković.

Jedno od merila kvaliteta za mnoge je cena meda. Bagremov med, na primer, ne može da košta ispod 800 dinara.

„Jedan od načina je i to. Ali, najbolje je kada kupujete med da postupite kao kad kupujete kajmak. Ako poznajete nekog pčelara, da od njega nabavljate ovaj proizvod. Mi u Savezu pčelarskih organizacija imamo stalnih akcija u borbi protiv falsifikata“, kaže Rajić, i dodaje da kada uzmete lažni med je isto kao da ste uzeli sam šećer.

„Kad kupite med od tog nekog sirupa, taj lažni, to je isto kao da ste uzeli kilogram šećera i razmutili u toploj vodi, efekat je sličan“, kaže Rajić.

Izvor: Mondo

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar