Home VestiPolitika i društvo Rumunija: Drakula mami građane na vakcinaciju

Rumunija: Drakula mami građane na vakcinaciju

by bifadmin

Kada posete „Drakulin zamak“, umesto da se u njih zariju vampirski zubi, turisti imaju mogućnost da osete potpuno drugačiju vrstu uboda. Pogađate, u pitanju je ubod igle za vakcinisanje.

Mistični zamak Bran koji se uzdiže na uzvisini na raskršću Transilvanije i Vlaške je veoma posećena turistička atrakcija, poznata širom sveta kao „Drakulin zamak“, iako nema istorijskih dokaza da je Vlad Cepeš, po kojem je nastao lik Drakule, ikada kročio u njega. Ranije su pojedini istoričari tvrdili da je on proveo kratkotrajan period zarobljeništva u Branu, međutim kasnije je to demantovano.

No, uprkos tome što nema nikakve veze sa Cepešom, gotovo bajkoviti Bran, sa okolnim suvenirnicama i kućom strave, redovno privlači veliki broj turista koji učestvuju u Drakula turama. Baš u njegovoj atraktivnosti su rumunske vlasti videle šansu da podstaknu masovnu imunizaciju svojih građana, i to bez zakazivanja.

Naime, vakcinacija se u okolini zamka reklamira velikim posterima, a oni na koje je ta vrsta reklame uticala, te su zavrnuli rukav i primili vakcinu, dobili su sertifikat o „hrabrosti i odgovornosti“ ali i obećanje da će u narednih 100 godina biti rado viđeni gosti u ovom zamku i da će kad sledeći put dođu dobiti besplatnu turu po prostorijama za mučenje. Bez mučenja, naravno.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar