Home VestiEkonomija U Evropi bi već 2024. leteći taksiji mogli krstariti nebom

U Evropi bi već 2024. leteći taksiji mogli krstariti nebom

by bifadmin

Evropskim nebom mogli bi već 2024. godine saobraćati leteći taksiji, najavljuju iz Evropske agencije za bezbednost u avio-saobraćaju.

Da to nije samo usputna tvrdnja, pokazuje i najava nekoliko kompanija da će u skorije vreme na tržište izbaciti leteća vozila, za prevoz putnika ali i za kargo saobraćaj laganije robe, kao što su lekovi koje je potrebno dostaviti osobama koje žive u udaljenim mestima.

Iz Evropske agencije za bezbednost u avio-saobraćaju kažu da bi se sa prevozom putnika vazuhom moglo započeti već za tri godine. Oni naime već rade na odobravanju nekih nacrta lakih prevoznih mašina.

Međutim, da bi ovakva vozila uopšte stigla na tržište, potrebno je da prođu brojne testove i da dobiju mnoštvo administrativnih odobrenja, kao i da se utvrde rute za letenje, zabranjene zone leta i pravila ponašanja u vazdušnom saobraćaju.

Ali ako u skorije vreme uspeju da uđu u komercijalnu upotrebu, procenjeno je da će vrednost tržišta vadzušnih prevoznih sredstava do 2030. godine porasti na 4,2 milijarde evra i kreirati 90.000 novih radnih mesta.

Izvor: Channelnewsasia

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar