Home VestiEkonomija Zbog nestašice materijala za proizvodnju poskupeli i solarni paneli

Zbog nestašice materijala za proizvodnju poskupeli i solarni paneli

by bifadmin

Cene solarnih panela su u odnosu na prošlu godinu povećane za 18 odsto, što bi moglo usporiti masovno prihvatanje energije iz obnovljivih izvora.

Posle višegodišnjeg pada cena sistema za proizvodnju solarne energije koja je iste učinila dostupnim većem delu sveta, vrednost solarnih panela je oštro porasla.

Krivac za ovo poskupljenje je polisilicijum. U pitanju je materijal koji se pravi od silicijuma i najviše se koristi prilikom izrade ekrana za mobilne telefone i fotonaponskih sistema pomoću kojih se solarna energija pretvara u električnu. Međutim, trenutno u svetu vlada nestašica ovog materijala.

A gde ima nestašice, ima i rasta cene. U poslednjih 12 meseci cena polisicilijuma je porasla sa 6,19 dolara po kilogramu na 25,8 dolara. Ukoliko i u 2022. godini ovaj materijal bude deficitaran, cene solarnih panela bi mogle još da porastu.

Oko 80 odsto globalne ponude polisicilijuma dolazi iz Kine, gde se ovaj materijal proizvodi na ne baš ekološki način – uz sagorevanje ogromnih količina uglja. U predpandemijskim vremenima ovo je bio glavni argument protivnika njegove upotrebe u proizvodnji energije iz održivih izvora, međutim sada su oni dobili novu municiju, u vidu cene solarnih panela.

Izvor: Oilprice

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar