Home VestiEkonomija Cena otkupnog mleka već šest godina ista

Cena otkupnog mleka već šest godina ista

by bifadmin
Predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda u Srbiji Sanja Bugarski rekla je da su proizvođači mleka finansijski propali jer otkupljivači šest godina isplaćuju istu otkupnu cenu mleka.
Ona je za Betu rekla da je prosečna proizvođačka cena litra mleka 56,60 dinara, a da je prosečna otkupna oko 30 dinara.
„Zadužili smo se kreditima u nadi da ćemo postići neki dogovor sa otkupljivačima o povećanju otkupne cene mleka, ali nismo naišli na razumevanje“, rekla je Bugarski.
Dodala je da je dodatni udar na proizvođače mleka poskupljenje žitarica i uljarica od 50 do 80 odsto.
Ona je rekla da proizvodjači od države dobijaju premiju od sedam dinara po litru desetak godina i da bi taj novac trebalo da se koristi za obnovu opreme koja se amortizuje.
„Iscrpeli smo sve zalihe da bi spasli proizvodnju i sada ostaje kao jedina mogućnost da država propiše minimalnu cenu za otkupljivače ili da sačekamo sudske izvršitelje“, rekla je Bugarski.
Istakla je da je proizvođače u težak položaj doveo i „ogroman uvoz mlečnih proizvoda čiji kvalitet treba ispitati“.
Izvor: Beta
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

hadži-Aleksandar 23. juna 2021. - 08:10

Izgleda da bi i država bila najsrećnija kada mi ništa ne bismo proizvodili, nego da oni lepo uvezu, uzmu carinu, pdv i poreze i da ih baš briga… Da, nije lako organizovati proizvodnju! Ali gde bi mi bili prošlih godina da zavisimo od uvoza??? A ministar kaže – „Možete vi mene smeniti, ali i drugi koji dođe radiće isto!“??? Jednom smo zlatni dečko (iako je poljoprivreda ženskog roda!), drugi put ko vas šiša!!! ŽIVELA SRBIJA!!!

Odgovori

Ostavite komentar