Home VestiIT i nauka Zaštitnici privatnosti u EU: Ukinimo kamere za prepoznavanje lica

Zaštitnici privatnosti u EU: Ukinimo kamere za prepoznavanje lica

by bifadmin

Evropski regulatori za zaštitu privatnosti traže potpunu zabranu sistema za prepoznavanje lica na svim javnim mestima, pa čak i u prodavnicama i na stadionima.

Pre nekoliko meseci Evropska komisija predložila je zakonski okvir kojim bi se strogo definisalo gde se i kako može koristiti veštačka inteligencija, a koji se bavi i upotrebom kamera i sistema za prepoznavanje lica. Komisija smatra da bi svi ljudi nad kojima se vrši nadzor trebalo da budu informisani o tome a da oni koji vrše nadzor obavezno moraju čuvati njihovu privatnost, piše Fortune i dodaje da bi upotreba takvih snimaka od strane trećih lica bila zabranjena, čak i u slučaju da su oni potrebni policiji, osim u iznimnim situacijama.

Međutim, nezavisna tela pod imenima Evropski odbor za zaštitu podataka i Evropsko telo za superviziju zaštite podataka smatraju da to nije dovoljno. Oni misle da bi trebalo mnogo detaljnije i sistematičnije štititi anonimnost i privatnost Evropljana. Prema njihovim objavama, sisteme za prepoznavanje lica bi trebalo potpuno ukinuti, jer su oni “u takvoj suprotnosti sa osnovnim ljudskim pravama i slobodama da mogu narušiti njihovu suštinu”.

Pomenuta dva tela se ne zalažu samo za ukidanje kamera za prepoznavanje lica, već i za zabranu svake vrste automatizovanog utvrđivanja nečijeg identiteta, kao što je između ostalog i prepoznavanje glasa, hoda, otisaka prstiju, DNK ili drugih biometrijskih podataka.

Evropski odbor za zaštitu podataka i Evropsko telo za superviziju zaštite podataka su inače dva tela koja ne učestvuju direktno u kreiranju EU regulative ali imaju konsultativnu ulogu i vrše neku vrstu monitoringa u ovoj oblasti. Njihova poruka će verovatno biti, ako ništa drugo, bar uzeta u razmatranje od strane zakonodavaca.

Našu vlast bi to možda trebalo da navede da stavi prst na čelo jer je u poslednje vreme investirala novac poreskih obveznika u postavljanje 8.000 kamera od kojih će neke imati i funkciju prepoznavanja lica.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar