Home VestiEkonomija Crna Gora priprema rasprodaju državne imovine zbog duga prema Kini

Crna Gora priprema rasprodaju državne imovine zbog duga prema Kini

by bifadmin

Crna Gora sa velikim dugom prema Kini, pregovara o korišćenju stotina miliona evra jeftinog kredita Evropske unije i priprema se za rasprodaju državne imovine kako bi ublažila svoju finansijsku zavisnost od Pekinga, tvrdi Rojters, pozivajući se na visoke zvaničnike EU.

Crnogorski dug prema Kini za izgradnju auto-puta Bar-Boljare u fokusu je rasprave o kineskom uticaju u Evropi i mogao bi zakomplikovati širenje EU na Balkan, rekli su agenciji Rojters zvaničnici EU koji su tražili da ostanu anonimni.

Crna Gora je, prema pisanju Rojtersa, kandidat za pridruživanje EU, što zahteva ispunjavanje fiskalnih standarda, prenosi RTCG.

Brisel se, prema saznanju Rojtersa, obratio Nemačkoj kreditnoj banci za obnovu (KfV) i Francuskoj razvojnoj agenciji (AFD) – obe su državne razvojne banke – kao i italijanskom državnom zajmodavcu CDP da predvode finansijsku pomoć.

“Plan je da od njih troje dobijemo ponude, a zatim ih spojimo. Nadamo se da bi ponuda mogla biti spremna u narednim nedeljama, pre leta”, rekao je zvaničnik EU Rojtersu.

Ni nemačka banka, ni francuska razvojna agencija nisu želele da komentarišu saznanja Rojtersa.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da je auto-put važan za društveno-ekonomski razvoj Crne Gore i da Peking pridaje veliki značaj razvoju veza sa Crnom Gorom.

Kineska državna banka za uvoz, koja je odobrila 20-godišnji zajam, nije odgovorila na zahtev Rojtersa za komentar.

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović je u martu pred evropskim poslanicima rekao da EU treba da pomogne u refinansiranju zajma kako bi sprečila da zemlja bude zavisna od Kine.

Crnogorski ministar finansija Milojko Spajić takođe se pridružio tim javnim naporima, rekavši za Fajnenšl tajms 11. aprila da bi pomoć EU zemlji s kineskim zajmom bila “laka pobeda” za Uniju.

Izvor: Sputnjik

Foto:Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar