Home VestiEkonomija Dojče banka: Amerika ne shvata koliko je inflacija opasna

Dojče banka: Amerika ne shvata koliko je inflacija opasna

by bifadmin

Dojče banka u svojoj najnovijoj analizi upozorava da veći deo sveta nije svestan opasnosti koje sa sobom donosi rast inflacije, a posebno Amerika, koja mu je najviše i doprinela.

Analiza nemačke banke se fokusira na novu politiku američke centralne banke koja će ubuduće zarad bržeg oporavka ekonomije tolerisati višu inflaciju. Kako piše u ovom dokumentu, sve dok ne vidi značajan privredni rast, Amerika ne planira ukidanje fiskalnih stimulusa.

Dojče banka smatra takvu politiku pogrešnom, i tvrdi da će se njene posledice osetiti u narednim godinama i to u vidu prolongirane recesije koja bi mogla zahvatiti ceo svet, a posebno zemlje u razvoju, koje su i najranjivije.

Upozorava da su u SAD potrošačke cene već porasle iznad zacrtanih dva odsto i da taj rast nije privremen, kakvim ga glavni američki ekonomisti smatraju, odnosno da neće usporiti u skorije vreme.

Inflacija bi mogla potrajati do 2023. godine, kažu analitičari Dojče banke, i naneti najviše štete onima kojima je američka vlast ogromnim paketom pomoći želela da pomogne – siromašnim građanima.

Izvor: CNBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar