Home VestiPolitika i društvo Kome će sve pomoći američki „istorijski paket pomoći“?

Kome će sve pomoći američki „istorijski paket pomoći“?

by bifadmin

Američki kongres usvojio je juče jedan od najvećih paketa ekonomske pomoći u američkoj istoriji, vredan 1,9 biliona dolara. Sada treba da ga potpiše novoizabrani predsednik Džo Bajden.

Osim paketom se proširuju izdvajanja za pomoć u slučaju nezaposlenosti ali i omogućava direktna finansijska podrška materijalno ugroženom stanovništvu.

Osim za socijalne programe, država će izdvojiti i sredstva za podršku proizvodnji i distribuciji vakcina u iznosu od 20 milijardi dolara. Takođe je opredelila 50 milijardi za testiranje i praćenje kontakata zaraženih.

Deo sredstava izdvojiće i za pomoć onima koji imaju problem sa otplatom hipoteka, a veliku svotu pripremila je i za savezne države, lokalne vlasti kao i za plemenske zajednice.

Iznos od 120 milijardi dolara izdvojen je za pomoć vrtićima i osnovnim školama, odnosno ustanovama koje vaspitavaju i obrazuju decu do 12 godina starosti. Cilj je, kažu zvaničnici, da se omogući što skoriji povratak dece u škole.

Paket pomoći namenjen je i Amerikancima koji ne mogu da priušte zdravstveno osiguranje a u ovoj situaciji ono im je veoma potrebno. On će pružiti podršku i Programu za pomoć u ishrani, koji omogućava siromašnim Amerikancima pristup hrani.

A pošto je podrška potrebna i onima koji spremaju hranu, za pomoć restoranima izdvojeno je 30 milijardi dolara.

Ovaj program pomoći će sigurno pružiti značajnu podršku mnogim Amerikancima, ali to ne znači da su svi zadovoljni njim. Republikanci smatraju da on previše košta državu, kao i da tolika pomoć više nije potrebna građanima budući da je najgora faza pandemije prošla i da je ekonomija već na putu oporavka. Očekivano, ocenjuju ga kao levičarski.

Foto: QuinceCreative, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar