Home VestiEkonomija Georgi Genov: Opstanak brojnih hotela je doveden u pitanje

Georgi Genov: Opstanak brojnih hotela je doveden u pitanje

by bifadmin

Popunjenost hotela u našoj zemlji trenutno je oko 25 odsto, a da bi se omogućio njihov opstanak potrebno je da ona iznosi bar 35 procenata, izjavio je sinoć Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede HORES, u emisiji Infobiz na N1.

Pre pandemije, 2019. godine, popunjenost hotela u našoj zemlji bila je oko 65 odsto. Sada je međutim ona toliko niska da se javlja problem opstanka hotela.

„Čak 40 odsto moglo bi da bude zatvoreno ili prodato. Prvi paket državne pomoći pomogao je da hoteli opstanu, ali hotelijerima je i sada neophodna pomoć kako bi prebrodili prebrodili produženu krizu koja je izazvala pandemija“, rekao je gost N1.

Gradski hoteli čine polovinu ukupnog broja hotela – od ukupno 450 u Srbiji, njih je 200.

„Njihov opstanak je važan. Hotelski sektor ostao je bez 6.000 radnika, koji su u velikom broju otišli da rade u inostranstvu. Nedostaju kuvari, konobari, a Malta traži više od hiljadu radnika u tom sektoru. Domaći hotelijeri trenutno, zbog krize, mogu da im ponude minimalac, a Evropska unija je izdvojila za pomoć turizmu više od 160 milijardi evra, te se sa tim nije lako takmičiti“, ukazao je Georgi Genov.

Veće plate domaći poslodavci u tom sektoru možda će moći da ponude, smatra, kada se oporave od krize, što se očekuje 2022. godine.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar