Home VestiEkonomija Brodski transport se neće normalizovati do sledeće godine?

Brodski transport se neće normalizovati do sledeće godine?

by bifadmin

Problemi u brodskom saobraćaju mogli bi potrajati do kraja zime, što znači da će se svet bar do početka 2022. suočavati sa nestašicama određene robe, kažu stručnjaci.

Na ovako sumornu prognozu uticao je, između ostalog, i skorašnji rast novih slučajeva zaraze u Kini, zbog kojeg su odlagane pošiljke robe, što je potom uticalo manje-više na celokupnu globalnu trgovinu.

Međutim, i da nije bilo problema u okruženju luke Guangdong, situacija sa pomorskim saobraćajem ne bi bila bajna. Ogromnu gužvu u lukama trenutno prave firme koje konstantno dovoze robu pokušavajući da nadoknade sve ono što su propustile u vreme ograničenog kretanja. Dodatni problem predstavlja i nedavna blokada Sueckog kanala, čije posledice se još osećaju.

Pomorski stručnjaci i investitori koji prate situaciju u ovoj delatnosti kažu da brodske kompanije jednostavno nemaju dovoljno kapaciteta da zadovolje ogromnu tražnju za uslugom prevoza koja vlada na tržištu. A kako se stvari trenutno odvijaju, čini se da će tražnja samo rasti. Mogle bi, dakle, nestašice da traju i duže.

Izvor: BBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar