Home VestiEkonomija Hakerski napad na velikog američkog prerađivača mesa poremetio globalnu proizvodnju

Hakerski napad na velikog američkog prerađivača mesa poremetio globalnu proizvodnju

by bifadmin

Hakerski napad na elektronski sistem velike američke kompanije za preradu mesa poremetio je proizvodnju širom sveta samo nekoliko nedelja pošto je sličan incident zatvorio jedan važan američki cevovod za motorno gorivo.

Kompanija „JBS SA“ iz Brazila obavestila je SAD da je zahtev za plaćanje otkupa da bi ponovo imala kontrolu nad svojim sada blokiranim elektronskim sistemom, dobila od kriminalne organizacije koja je verovatno u Rusiji. Pomenutim sajber napadom pogođeni su njeni serveri koji podržavaju kompanijino poslovanje u Severnoj Americi i Australiji. JBS je angažovao nezavisne stručnjake da problem reše što je pre moguće. Za sada radi oslanjajući se na rezervne servere.

Inače, u pitanju je drugi po veličini američki proizvođač govedine, svinjetine i piletine. Ako bi ta ogromna firma sasvim prestala da radi makar na jedan dan, SAD bi izgubile skoro četvrtinu svojih kapaciteta za preradu govedine.

Nije isključeno ni da bi sadašnji poremećaj mogao dodatno podići cene mesa koje ionako rastu u SAD zbog pandemije, lošeg vremena i loše paše. Američko Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da očekuje da će se cene govedine popeti za jedan do dva odsto, živine za jedan i po procenat, a svinjskog mesa između dva i tri.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar