Home VestiPolitika i društvo Kina će dozvoliti parovima da imaju troje dece

Kina će dozvoliti parovima da imaju troje dece

by bifadmin

U pokušaju da zaustavi demografsku krizu, Kina je ove nedelje najavila da će dozvoliti parovima da imaju troje dece.

Neki kritičari postavljaju pitanje zašto je kineska vlada uopšte ograničavala roditelje. Odgovor bi mogao biti u stavovima Pekinga prema njihovim etničkim manjinama, posebno onima u Sinđijangu.

Od 2017. godine, kineska vlada striktno sprovodi svoju politiku planiranja porodice prema manjinama u dalekoj zapadnoj provinciji, gde je Peking optužen za genocid nad muslimanskim većinskim narodom Ujgurima.
Ovo suzbijanje rađanja je dovelo do toga da je lokalna stopa nataliteta pala za trećinu u 2018. godini.

Kineska vlada snažno negira navode o genocidu i kaže da svaki pokušaj ograničavanja ujgurskog stanovništva spada u okvir standardne politike kontrole rađanja u zemlji.

Stručnjaci kažu da Peking iz više razloga nerado uklanja sve kvote broja dece po porodici.

Ali jedan od glavnih faktora je da bi okončanjem politike bilo mnogo teže opravdati pokušaje Pekinga da ograniči stanovništvo u Sinđijangu i drugim regionima sa velikim manjinskim grupama, koje imaju tendenciju da imaju više dece.

„Nastavak ograničavanja rađanja među populacijama koje se smatraju problematičnim, svakako je deo računa“, rekao je Daren Biler, stručnjak za Sinđijang i istraživač na postdoktorskim studijama sa Univerziteta u Koloradu.

„Da u celoj zemlji ne postoji politika, bilo bi teško primeniti posebnu politiku za siromašne i muslimane.“

Izvor:B92

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar