Home VestiEkonomija Nakupci poljoprivrednih proizvoda će morati da se registruju u poseban registar

Nakupci poljoprivrednih proizvoda će morati da se registruju u poseban registar

by bifadmin

Predlog zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, koji se trenutno nalazi u Skupštini na razmatranju, podrazumeva niz mera, pa i javnu intervenciju. Jedna od njih je i da će nakupci morati da se registruju u poseban registar. 

Javna intervencija cena poljoprivrednih proizvoda biće moguća samo kada je tržišna vrednost niža od referentne cene.

Ova mogućnost stoji Ministarstvu poljoprivrede na raspolaganju, kako bi moglo da reguliše ovo tržište. Ovo je specifično, jer mora da se prati i proizvodnja i trgovina.

Ovo je u utorak izjavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, u Skupštini Srbije, dodajući da je jedna od mera i podrška privatnom skladištenju. Kako je rekao Predlog zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, koji se trenutno nalazi u Skupštini na razmatranju, podrazumeva niz mera, pa i javnu intervenciju.

– Podrška privatnom skladištenju je mera koja se odnosi kada je tržišna cena niža, pa se time čuvaju domaći proizvodi – istakao je Nedimović. – Imaćemo i posebne interventne mere, to su direktna finansijska davanja po kilogramu, litru, kada imamo krizu na tržištu. Predlogom zakona postoji mogućnost da se označi meso i mesne prerađevine u marketima koje je poreklom iz Srbije. Da zabodemo srpsku zastavu u raf i kažemo ovde je meso koje je poreklom iz Srbije, a ovo je uvozno, pa vi ljudi ako imate želju, volju i patriotskog naboja u sebi, pa čak i ako je skuplje, možemo da branimo tako srpsko stočarstvo.

Prema rečima ministra Nedimovića, biće regulisan i sistem otkupa. Tako će, nakupci, morati da se registruju u poseban registar. Biće potrebno ispuniti posebne uslove, da bi se uopšte našli u tom registru i on će biti javan.

– Naši poljoprivrednici znaće da li je robu prodao otkupljivaču, koji je registrovan ili pokušava da radi na crno – rekao je Nedimović. – Osnovaće se i proizvođačke organizacije, koje će se stimulisati za razvoj posebnih sektora. Nama nedostaje ozbiljna proizvođačka organizacija, kao što to rade pčelari.

intervencija cena poljoprivrednih proizvoda biće moguća samo kada je tržišna vrednost niža od referentne cene.

Zdrava hrana

Zakon će doneti i posebnu podršku za poljoprivredne proizvode, koji se odnose na poboljšanje prehrambenih navika dece i omladine. Ministar Nedimović je najavio da će đaci u školama, uz užinu moći da dobiju mleko i voće koje je proizvedeno u Srbiji.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar