Home VestiZabava Japan: “Brzi filmovi” nanose ogromnu finansijsku štetu fimskoj industriji

Japan: “Brzi filmovi” nanose ogromnu finansijsku štetu fimskoj industriji

by bifadmin

U Japanu je, kao i u mnogim drugim zemljama, zabranjeno objavljivati klipove u kojima se, uz kršenje autorskih prava, prepričavaju poznati filmovi, a ko ovu zabranu krši rzizikuje zatvor.

Tako je japanska policija 23. juna uhapsila troje ljudi zato što su prošle godine na Youtube okačili jedan “brzi film”. Ovim terminom označavaju se filmići koji prikazuju siže dugometražnih igranih filmova koristeći scene iz njih i dodajući svoju naraciju.

Azijska zemlja je poznata po rigoroznoj zaštiti autorskih prava i intelektualne svojine. Ipak, srž njenih zakona iz ove oblasti se ne razlikuje mnogo od regulative u ostatu sveta. Na primer, dozvoljena je upotreba tuđih autorskih dela u edukativne svrhe ako cilj nije zarada, ali svaka delatnost koja donosi novac mora voditi računa o autorskim pravima.

Međutim, mnogo je slučajeva koji se nalaze između ova dva primera. Takav je i pomenuti “brzi film”. Njegovi kreatori zaista jesu prepričali film koristeći originalne snimke, ali na tome nisu zarađivali. Međutim, uhapšeni su delom i zato što su na ovaj način naneli štetu za sada neimenovanom američkom filmskom studiju, budući da mnogi posle ovog sižea neće ni želeti da odgledaju originalan film.

Procenjuje se da je samo u prošloj godini u Japanu 55 korisnika interneta objavilo oko 2.100 ovakvih “brzih filmova”, čime je naneta šteta filmskoj industriji od 95,6 milijardi jena, odnosno više od 700 miliona evra.

Izvor: Japan Today

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar