Home VestiPolitika i društvo Pandemija uticala i na izbor najboljih mesta za život

Pandemija uticala i na izbor najboljih mesta za život

by bifadmin

Novozelandski grad Okland proglašen je najboljim gradom za život od strane istraživača Economist Intelligence Unit. Taj status poneo je ne samo zbog svih pogodnosti koje nudi svojim građanima, već i zbog činjenice da se Novi Zeland veoma uspešno nosio sa korona virusom.

Ova država je još na početku pandemije uvela stroga ograničenja kretanja i zatvorila svoje granice. Uspela je da svede broj novozaraženih na nulu, i ostatak pandemije je provela u relativno mirnoj situaciji, uz povremeno pojavljivanje novoobolelih, ali u malom broju.

To je Okland stavilo na vrh liste najboljih gradova za život, na kojoj ga slede japanski grad Osaka, australijski Adelejd, novozelandski Velington, Tokio, Pert, Cirih, Ženeva, Melburn i Brizbejn.

Najbolji gradovi za život se biraju na osnovu kriterijuma kao što su dostupnost zdravstvene nege, kulturni sadržaji, zdrava životna sredina, kvalitet obrazovanja i infrastrukture isl.

Međutim, izgleda da ove godine to nisu bili primarni kriterijumi, jer su se na čelu liste mahom našla mesta u kojima je epidemiološka situacija bila mirnija nego u ostatku sveta. Oni koji su dobro zauzdavali korona virus i uspevali da zadrže ekonomiju otvorenom rangirani su mnogo bolje od konkurenata koji su redovno uvodili ograničenja kretanja. Zato su evropski gradovi uglavnom pali za po nekoliko mesta na ovoj lestvici.

Ipak, najgorim mestima za život proglašena su ona van Starog kontinenta. Neslavno začelje na ovoj listi zauzeo je Damask.

S druge strane, najveći “pobednik” na pomenutoj listi je havajski grad Honolulu, koji je preskočio 46. mesta i završio na 14. poziciji liste, zahvaljujući veoma brzoj vakcinaciji i padu broja zaraženih.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar