Home VestiEkonomija Predloženo da mladi uz vakcinu dobiju i turistički vaučer od 50 evra

Predloženo da mladi uz vakcinu dobiju i turistički vaučer od 50 evra

by bifadmin

Nacionalna asocijacija turističkih agencija (YUTA) predložila je Vladi Srbije da mladi od 16 do 30 godina prilikom vakcinacije dobijaju vaučer od 50 evra za turistička putovanja.

Srbija se nalazila među zemljama u Evropi koje su prve započele vakcinaciju ali nije bila tako efikasna u njenom nastavku. Tempo imunizacije je potom značajno usporio pa sada ne spadamo ni u prvih pet zemalja po broju vakcinisanih.

Na prvom mestu je Velika Britanija u kojoj je do sada nešto više od 62 odsto populacije primilo makar jednu dozu, slede je Mađarska sa 53 odsto, Nemačka sa 43 procenta, Italija sa 39 odsto, Španija sa procentom manje, Francuska sa 37 odsto, i konačno Srbija sa 37,1 odsto vakcinisane populacije.

Očigledno je da u ovoj situaciji malo toga može da natera naše ljude da “zavrnu rukav”. Nije pomoglo ni vakcinisanje predsednika uživo koje je pretvoreno u pravi mali medijski spektakl, nisu bili od velike pomoći ni vaučeri za kupovinu u tržnim centrima, ni obećanih 3.000 dinara za one koji se odluče da prime bar jednu dozu.

Ipak, turističke agencije smatraju da bi od koristi mogao biti vaučer za putovanja, jer je među onima koji oklevaju da se vakcinišu najviše mladih, koji su po svojoj prirodi željni sticanja novih iskustava. Prema njihovom predlogu, za vaučer bi država trebalo da izdvoji 30 evra, a same turističke agencije 20.

Tako bi se, kažu oni, stimulisala populacija koju inače treba motivisati za vakcinaciju. A stimulisao bi se, kažemo mi, pomalo i turistički sektor koji je jedan od najvećih gubitnika ove pandemije.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar