Home VestiPolitika i društvo Od svih balkanskih zemalja Srbija najbolje prošla po pitanju vakcina

Od svih balkanskih zemalja Srbija najbolje prošla po pitanju vakcina

by bifadmin

U momentu kada ceo Zapadni Balkan željno iščekuje isporuku „zapadnih“ vakcina preko COVAX programa, Kina je iskoristila sporost svojih rivala i dostavila Srbiji milion doza svoje vakcine, piše Euronews.

Tako su naši građani, jedini u ovom delu sveta, dobili mogućnost da biraju vakcinu koju žele – kinesku, rusku ili zapadnu.

Agonija izbora

Na najavu masovne imunizacije činilo se da zaista imamo neki izbor, čak se i pasionirano debatovalo o tome čije vakcine su najbolje, ali sada je jasno da je ta diskusija bezrazložna pošto najviše imamo kineskih vakcina, i mnogi neće imati priliku da prime ostale. Druge dve odobrene vakcine smo dobili „na kašičicu“ i njih će najverovatnije primiti samo pripadnici rizičnih grupa koji su među prvima iskazali interesovanje za vakcinisanje.

Što se tiče budućih isporuka, novi kontigent Fajzerove vakcine je pod znakom pitanja jer ova kompanija na globalnom nivou ne može da zadovolji potražnju koja vlada za njenim vakcinama, zbog čega je Italija čak najavila i tužbu protiv nje. Zemlje poput Rumunije, Poljske i Češke žale se što im je do sada isporučena samo polovina dogovorene količine Fajzerovih vakcina. A one su članice EU. Šta u takvoj situaciji tek mi možemo očekivati?

Kada govorimo o ruskim vakcinama, postoji najava da će nam stići još 250.000 komada Sputnika V, ali ne znaju se detalji o ovoj isporuci.

Neočekivana sila koja se iznenada pojavjuje…

Srećom po nas, Srbija osim sa EU i Rusijom, gaji dobre odnose i sa Kinom. To joj se tokom pandemije isplatilo već dva puta, piše Euronews. Prvi put u martu prošle godine kada je EU zabranila izvoz medicinske i zaštitne opreme, čak i zemljama koje su u predpristupnim pregovorima. Tada je Kina Srbiji poslala nekoliko aviona punih zaštitne opreme i respiratora. Deo ove opreme je plaćen a deo je bio donacija.

Sada se dešava nešto slično. Predsednik Srbije je izjavio da je naša zemlja donirala dva miliona evra za razvoj vakcine u Evropi, što za nju nije simbolična suma. Prema njegovim rečima, prvi smo uplatili i za COVAX program čiji cilj je da i manje razvijene zemlje dobiju vakcine. Međutim, do sada nismo dobili ništa osim onoga što smo kupili bilateralnim ugovorima, a to je mali broj Fajzerovih i ruskih vakcina.

Tako se, još jednom, urušio mir o “evropskoj solidarnosti”, koja se tokom pandemije često činila kao mrtvo slovo na papiru. A ono što je opipljivo, ovaj put dolazi iz Kine, u vidu čak milion doza.

Istine radi, najveća azijska ekonomija svojom robom snabdeva i ostala nerazvijena tržišta, do kojih još nisu stigle zapadne i ruske vakcine. Analitičari smatraju da je u pitanju geopolitička igra sa ciljem širenja kineskog uticaja, ali u situaciji kada se korona virus širi brže od bilo čijeg uticaja ljudi ne pitaju čija je vakcina, već bez pogovora zavrću rukav.

O tome najbolje svedoče redovi ispred Beogradskog sajma u kojem se građanima naše prestonice daju Sinofarmove vakcine, dok se ostale dve primaju u domovima zdravlja. Prema našim saznanjima, u vračarski Dom zdravlja stiže po 250 doza ruske i Fajerzove vakcine dnevno. Međutim, za razliku od domova zdravlja, imunizacija na Sajmu je zaista masovna – za samo dva dana tamo je prvu dozu Sinofarmove vakcine primilo 2.600 osoba.

Kina se, dakle, u aktuelnoj situaciji pokazala kao više nego koristan saveznik, ali ne treba zaboraviti ni da smo do sada i mi ovoj zemlji činili brojne ekonomske ustupke zbog kojih smo često u svetu prikazivani i kao “uvoznici pljavih tehnologija koje niko neće”. Svaki novčić ima dve strane.

Foto: Dimhou, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar