Home VestiEkonomija Svetska banka: Globalna ekonomija će ove godine rasti 5,6%

Svetska banka: Globalna ekonomija će ove godine rasti 5,6%

by bifadmin

Prema najnovijoj prognozi Svetske banke, rast globalne ekonomije bi u 2021. godini trebalo da iznosi 5,6%. To bi bio najbrži postrecesijski rast u poslednjih 80 godina.

Efekat ovog rasta više će se osetiti u bogatijim zemljama gde se veliki broj stanovnika vakcinisao i gde je privreda počela da se oporavlja. Siromašne države sa nevakcinisanim stanovništvom još uvek se muče sa velikim brojem zaraženih, pa im je ekonomija još i najmanji problem.

Ovu tvrdnju najbolje ilustruju prognoze ekonomskog rasta bogatih i siromašnih regiona. Primera radi, američka ekonomija bi trebalo da poraste 6,8% ove godine. I druge razvijene države će beležiti visoke stope rasta. Jedna od retkih zemalja u razvoju koje će takođe beležiti oštar rast je Kina, čija će privreda rasti 8,5%. Međutim, mimo nje, zemlje u razvoju neće se ove godine proslaviti sa rastom.

Što se ide niže na ovoj listi, odnosno ka zemljama sa najslabijim standardom, to prognoze rasta postaju lošije. U najsiromašnijim državama rast privrede će ove godine biti najsporiji u poslednje dve decenije, ako se izuzme izuzetno turbulentna 2020. godina. On će iznositi samo 2,9%.

Izvor: Svetska banka

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar