Home TekstoviB&F Plus Tamna strana turističke opsesije svicima

Tamna strana turističke opsesije svicima

by bifadmin

Sve više turista putuje širom sveta sa jednim ciljem: da gleda i fotografiše let svitaca, što je dobro za lokalno stanovništvo koje zarađuje od turizma, ali ne i za ove insekte, čija staništa su sve zagađenija.

Svici su insekti koji pripadaju redu tvrdokrilaca i poznati su po tome što se njihov sjaj može uočiti noću uglavnom u netaknutoj prirodi. Njihova sposobnost bioluminiscencije najčešće se aktivira zbog privlačenja partnera ili plena. Dakle, njihov let ima reproduktivnu svrhu.

Manje je poznato međutim i da su oni u pojedinim zemljama turistička atrakcija. Primera radi, tajlandsko selo Ampava je u proteklih deceniju i po privlačilo mnoštvo posetilaca koji bi dolazili u njega noću da gledaju let svitaca. Veliki broj ovih insekata okupljao se na stablima mangrove i odatle izvodio svoj čuveni “ples u vazduhu”, piše The Scientist.

Sve je počelo 2004. godine kada su, uočivši da ljudi vole da ih gledaju i fotografišu, lokalne vlasti odlučile da iskoriste komercijalni potencijal svitaca, pa su uložile u promociju turizma i izgradnju potrebne infrastrukture. Za samo nekoliko godina broj turista se višestruko povećao. Na stotine čamaca krcatih turistima svake noći plovilo je okolnom rekom, ka novootvorenim hotelima i restoranima. Mirno seoce okruženo prirodom pretvorilo se u urbano mesto. Veliki broj novih zgrada i motornih vozila povećao je i količinu veštačkog osvetljenja, motorno ulje iz čamaca zagadilo je reku, a talasi koje proizode ova plovila sprali su priobalje, te je habitat svitaca uništen.

Već 2014. godine broj svitaca je bio niži za 80 odsto nego samo deceniju ranije. Sada više turisti ne dolaze u Ampavu zbog ovih insekata, već zato što je to selo turistička destinacija. Odnosno, da kupuju suvenire koji će ih podsećati na to da je ovo nekad bilo selo svitaca.

U 2019. milion turista putovalo svetom zbog svitaca

Pomenuto tajlandsko selo nije jedini neslavan primer. Zapravo ih je sve više. Poznate turističke destinacije za posmatranje svitaca nalaze se u mnogim zemljama: u SAD, Japanu, Indiji, Maleziji, ali i na našem kontinentu. Osim zbog gledanja svitaca, turisti ta mesta posećuju i zbog pravljenja atraktivnih fotografija, i deljenja istih na društvenim mrežama.

Svici međutim nisu jedini koji privlače turiste. U celom svetu raste popularnost turizma vezanog za insekte. U poslednjih nekoliko godina porastao je broj festivala insekata, insektarijuma ali i organizovanja masovnih praćenja njihovih sezonskih migracija.

Dakle, svetleće bube, kako neki nazivaju svice, samo su jedna od atrakcija za ljubitelje insekata, ali i onih koji se ne interesuju toliko za insekte koliko za mogućnost da naprave dobre fotografije.

Verovatno svici ni ne bi bili toliko popularni da lokalci iz njihovog okruženja nisu želeli da iskoriste njihovu atraktivnost za brzu zaradu. Zato su počeli da investiraju u razvoj masovnog turizma, koji bi mogao biti poguban upravo za njihovu glavnu atrakciju. Primera radi, pojedina mesta za posmatranje svitaca u Tajvanu i Južnoj Koreji, koja su nekada bila mirna, sada privlače oko 200.000 posetilaca po sezoni. Samo jedan mali meksički grad pod imenom Nanakamilpa u 2013. godini posetilo je čak 51.000 turista da gleda specifičan let svitaca koji se odigrava tokom dve nedelje u godini. Do 2019. broj posetilaca ove manifestacije narastao je na 120.000.

Istraživači su primetili da je pre pandemije korona virusa svuda u svetu porastao broj turista koji tragaju za svicima. Kada su sabrali one podatke koje su imali, došli su do broja od milion turista koji su samo u 2019. godini putovali po svetu kako bi gledali svice. I zagađivali njihova staništa.

Kako sačuvati svice?

Sve navedeno ne znači, tvrde naučnici, da treba zabraniti turizam vezan za posmatranje svitaca, već da se treba potruditi da ga učinimo “zelenijim”, odnosno manje štetnim po životnu sredinu.

To bi podrazumevalo korišćenje čamaca bez motora ili onih sa električnim motorima jer svici veliki deo svog života provode kao larve u vodi, a ako je ona zagađena mali broj njih preživi. Zatim, trebalo bi utvrditi staze kojima smeju da prolaze turisti kako oni ne bi gazili ženke koje su često na tlu. Takođe trebalo bi i smanjiti veštačko osvetljenje koje ometa svice u pronalaženju partnera.

Njihove preporuke mogu se detaljnije proučiti i u prvom sveobuhvatnom radu na temu “Turizam vezan za svice: Podsticanje globalnog fenomena da se okrene svetlijoj budućnosti”.

Foto: Bubba73, Wikipedia

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar