Home VestiEkonomija Velika Britanija: Za godinu dana dupliran broj prevara u kripto-investicijama

Velika Britanija: Za godinu dana dupliran broj prevara u kripto-investicijama

by bifadmin

Broj prevara u investiranju u kriptovalute u Velikoj Britaniji se za samo godinu dana udvostručio, a pretpostavlja se da je slična situacija i u drugim zemljama, samo još nisu objavljene studije koje bi to potvrdile.

U 2019/20 na Ostrvu je prijavljeno 3.608 prevara vezanih za investiranje u kriptovalute, a u 2020/21 čak 7.014, saopštila je kompanija Pinsent Masons koja se bavi međunarodnim pravom.

Porast prevara posledica je rasta investiranja u digitalne valute koji su su predvodili mali investitori, ali i njihovog nerazumevanja ovog tržišta, kao i velike želje za brzom zaradom. Osim novih investitora koji ne raspolažu sa dovoljno informacija, vetar u jedra prevarantima dala je i činjenica da je ovo tržište neregulisano pa država nema uvek mehanizme da zaustavi i kazni one koji se bogate varajući ljude.

S druge strane, prevaranti su iskusni, dobro pripremljeni i često veoma kreativni u “prodavanju magle”. Neki od njih predstavljaju se svojim žrtvama kao poznati ulagači u kriptovalute poput Ilona Maska, obećavajući im da će veoma brzo duplirati svoj novac. Ima i onih koji kreiraju i prodaju lažne valute, kao i onih koji mame ljude da ulažu u poznate kriptovalute poput bitkoina, a prikupljeni novac jednostavno prisvoje i nestanu. Takođe, zabeležen je i porast raznovrsnih manipulacija među kojima se najviše ističe veštačko podizanje cena. Naime, manipulanti sistematično stvaraju famu oko određenih digitalnih valuta, pa kada im podignu vrednost rasprodaju ih, posle čega njihova cena obično pada.

Foto: MazRx, Wikipedia

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar