Home VestiEkonomija Koliko nas sada košta roming na Zapadnom Balkanu?

Koliko nas sada košta roming na Zapadnom Balkanu?

by bifadmin

Danas se ukida roming između zemalja Zapadnog Balkana ali to ne znači da će vas korišćenje ovih usluga kod svakog operatora koštati isto.

Pod Zapadnim Balkanom se u ovom kontekstu podrazumevaju Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija i Albanija.

One su u istoj zoni pa u njima roming košta isto. To znači da ako koristite Telenor za upotrebu njegovih usluga u svim ovim zemljama plaćaćete istu cenu, kao i u slučaju da ste korisnik A1 i mts-a. Međutim, cene između ova tri operatora se razlikuju.

Zbunjuje i to što svaki operator ove troškove predstavlja na svoj način, pa nije jednostavno uporediti cene njihovog rominga, a u nekim slučajevima čak ni shvatiti koliko šta tačno košta.

Telenor

Za korišćenje usluga svog provajdera u zemljama Zapadnog Balkana, ako je taj provajder Telenor, sve je jeftinije ako komunicirate sa osobama sa pozivnim brojevima iz ovih zemalja. Dolazni pozivi su tada besplatni, a SMS i odlazni pozivi koštaju kao i kod kuće. Ono što je mnogim našim putnicima najbitnije je cena interneta, a Telenor ima dobru vest za njih – ona će koštati isto kao u Srbiji.

Odlazni pozivi upućeni ka bilo kojoj trećoj destinaciji van teritorije Zapadnog Balkana tarifiraju se po cenama saobraćaja koje važe za Zonu 1 one roming tarife koja je aktivna na pretplatničkom broju. Primera radi kod roming tarife 10/50 MB do kraja dana ta cena iznosi 49,9 din/min uz naknadu za uspostavu veze od 79,9 dinara, a kod roming tarife Standard cena je 109,9 din/min uz naknadu za uspostavu veze od 7,01 dinara.

mts

Na sajtu mts-a stoji da cena uspostave veze za pozive iz Zapadnog Balkana ka zemljama iz ove zone iznosi 0 dinara. Cena uspostave veze za ostale odlazne pozive je jednaka ceni uspostave veze u domaćem saobraćaju, zavisno od odabranog tarifnog profila.

Prema poslednjim podacima koji su objavljeni na sajtu mts-a roming se u ovim zemljama plaća isto kao u Srbiji uz doplatu: „Ukoliko se nalazite u romingu na Zapadnom Balkanu i imate saobraćaj iz tarifnog paketa i/ili dodatka koji važi u domaćem saobraćaju (internet, SMS poruke, minuti ka svim mrežama u Srbiji), onda trošite taj saobraćaj i plaćate samo dodatnu naknadu iz cenovnika koji je u nastavku“. U nastavku piše da je dodatna naknada za odlazne pozive 7,16 din/min, za SMS 2,69, a ta internet 2,15 din/MB.

A1

Na sajtu operatora A1 stoji da se u zoni Zapadnog Balkana odlazni poziv naplaćuje 7,05 RSD, dolazni poziv 3,53 RSD, prenos 100KB podataka 0,21 RSD a SMS 2,82 RSD.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar