Home VestiPolitika i društvo Novo rešenje za muke seoskog stanovništva sa prevozom

Novo rešenje za muke seoskog stanovništva sa prevozom

by bifadmin

Ministarstvo za brigu o selu objavilo je da je Vlada Srbije usvojila Uredbu o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu mini buseva za prevoz seoskog stanovništva.

Uredba predviđa dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu mini buseva koji će služiti isključivo za potrebe prevoza seoskog stanovništva iz jednog sela u drugo, ili iz sela u gradsko, odnosno opštinsko sedište, navedeno je u saopštenju.

Za ovaj program je u budžetu Srbije opredeljeno 120 miliona dinara, a njegovom realizacijom rešavaju se osnovne potrebe kretanja seoskog stanovništva, radi omogućavanja, kako je istaknuto, kvalitetnijeg života u ruralnim sredinama, bolje povezanosti i zadovoljenja potreba stanovništva administrativnog, obrazovnog i medicinskog karaktera.

Podnosilac prijave na javni konkurs mogu biti jedinice lokalne samouprave sa čitave teritorije Srbije, koje imaju pravo samo na jednu prijavu, a iznos sredstava za ove namene po prijavi je do sedam miliona dinara.

Da podsetimo, B&F je već pisao o mukama sa kojima se konstantno suočavaju stanovnici ruralnog dela Srbije koji nemaju svoje automobile. Razdaljina od svega dvadesetak kilometara može da košta celu platu stanovnike sela u valjevskom kraju, koji rade ili se školuju u Valjevu, a nemaju javni prevoz niti mogućnost da koriste linijski taksi. Ništa bolje nije ni u nekim drugim regionima.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar