Home VestiPolitika i društvo Pokrenuta peticija za izmenu trase prve linije beogradskog metroa

Pokrenuta peticija za izmenu trase prve linije beogradskog metroa

by bifadmin

Udruženje građana „Po meri metro” pokrenulo je onlajn peticiju za izmenu trase prve linije budućeg beogradskog metroa, kako bi se omogućilo da prolazi ispod železničke stanice „Prokop”, Kliničkog centra Srbije, i da dobije krak ka naseljima Cerak, Vidikovac, Labudovo brdo i Petlovo brdo.

Kako piše Politika, njihov zahtev za izgradnju kraka od stanice Žarkovo u Trgovačkoj ulici ka Petlovom brdu „zasniva se na svim prethodnim planovima metroa od 1976. godine, na osnovu kojih su pomenuta naselja i razvijana”.

Prema njihovoj oceni, takvom izmenom bi 70.000 stanovnika pomenutih naselja dobilo metro prevoz koji je decenijama bio planiran, dok ih trenutni plan zaobilazi.

„Zahtev da prva linija metroa prolazi preko železničke stanice Beograd Centar (poznate kao ‘Prokop’) i Kliničkog centra Srbije, zasnovan je na zvanično predloženoj varijanti prve linije metroa u okviru Plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu od strane samih gradskih planera”, istakli su iz tog udruženja građana.

Prema njihovim rečima, time se dobija veza gradske, prigradske i regionalne železnice sa metroom, kao i opsluživanje najvećeg bolničkog centra u Srbiji.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar