Home VestiEkonomija BDP u EU uvećan za 13,2 odsto u drugom tromesečju

BDP u EU uvećan za 13,2 odsto u drugom tromesečju

by bifadmin

Bruto domaći proizvod (BDP) evrozone je tokom drugog tromesečja međugodišnje porastao za 13,6 odsto, dok je na nivou cele Evropske unije uvećan za 13,2 odsto, saopštila je statistički zavod EU.

Eurostat je u svojoj fleš proceni naveo i da je desezoniran rast privrede između prvog i drugog kvartala iznosio i 2 odsto u evrozoni i 1,9 odsto u celoj.

U prvom kvartalu 2021. godine BDP je međukvartalno pao za 0,3 odsto u evrozoni i 0,1 odsto u EU. Uzevši u obzir te rezuiltate, rast u ovom periodu je bio nešto veći u odnosu na Sjedinjene Američke Države.

Pojedinačno najveći međugodišnji rast ostvarila je Španija, usled oporavka turizma i popuštanja protivepidemioloških mera, dok je Portugalija iz sličnih razloga imala nabolji rezultat u odnosu na period od januara do marta.

Broj zaposlenih povećan je za 0,5 odsto u evrozoni i za 0,6 odsto u celoj Uniji u drugom kvartalu 2021. godine, u poređenju sa prethodnim tromesečjem.

Realni rast BDP Srbije u drugom kvartalu 2021. godine je, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio 13,4 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku u nedavno objavljenoj fleš proceni.

Izvor: Eurostat/ Nova ekonomija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar