Home VestiEkonomija Ukidaju se subvencije za kupovinu električnih i hibidnih vozila za ovu godinu

Ukidaju se subvencije za kupovinu električnih i hibidnih vozila za ovu godinu

by bifadmin

Ministarstvo zaštite životne sredine objvavilo je na svom sajtu i u Službenom glasniku da se ukidaju subvencije za kupovinu električnih i hibidnih vozila

Kako navode ova odluka je doneta zbog toga što je iskoriščćena visina opredeljenih subvencija u ovoj godini pre isteka kalendarske godine.

– Obaveštavaju se zainteresovane strane da se prekida postupak dodele subvencija za kupovinu novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila koja uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem pokreće i električni pogon (hibridni pogon). Zaključno sa danom 13.08.2021. godine, obustavlja se prijem Zahteva za subvencionisanu kupovinu novih vozila i prekida se postupak dodele subvencija za 2021. godinu – navodi se u saopštenju objavljenom na njihovom sajtu.

Visina subvencija za različite vrste vozila

Za električne mopede i tricikle, podsetimo, država je davala do 250 evra, a do 5.000 evra za potpuno električna putnička vozila do devet sedišta i laka teretna vozila.

Za nov električni motocikl subvencija je iznosila 500 evra, a za hibridna putnička, laka teretna vozila koja imaju bar jedan električni motor u hibridnom sistemu 2.500 evra.
Sa druge strane, sa nešto više para se subvencionisao se „plug-in“ hibridni automobili. Oni se subvencionišu sa 3.500 evra.

Najviše para za subvencije se davalo se za nabavku potpuno novih električnih automobila, čiji motor isklučivo koristi struju. U ovom slučaju subvencije su iznosile čak 5.000 evra.

Izvor: Blic biznis/Kamatica

Foto: Pixabay

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar