Home VestiEkonomija Geoks u likvidaciji, zaposlenima slede otkazi

Geoks u likvidaciji, zaposlenima slede otkazi

by bifadmin

Geoks odlazi u likvidaciju, a svi zaposleni – njih oko 1.200 – ostaju bez posla, stoji u obaveštenju koje je kompanija jutros objavila na oglasnoj tabli i portinici fabrike, a koje prenosi N1.

Technic Development doo, kako je zapravo zvaničan naziv preduzeća koje upravlja Geoksovom fabrikom u Vranju, doneo je odluku o pokretanju likvidacionog postupka i gašenju preduzeća. Za razliku od stečajnog postupka, u koji neka firma odlazi zbog prezaduženosti jer ne može da namiri dugove, likvidacija podrazumeva da kompanija ima novca da isplati zaostala dugovanja i potom se – ugasi.

Radnici će, prema ovom obaveštenju, otkaze dobiti na dan kada se pokretanje postupka likvidacije registruje u Agenciji za privredne registre. Biće im priznato plaćeno odsustvo do dana prestanka radnog odnosa, izuzev ako su na prethodno odobrenom korišćenju godišnjeg odmora ili odsustvu zbog privremene sprečenosti za rad.

Da podsetimo, prethodno je predsednik Aleksandar Vučić objavio da država pregovara sa turskom kompanijom Teklas o otvaranju pogona u Vranju i preuzimanju dela radnika italijanskog Geox-a, tako da ovih 1.200 Vranjaca ima bar neku nadu da će ubuduće rešiti svoje egzistencijalne probleme. No, za sada je to samo nada.

Izvor: N1, B&F

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar