Home VestiPolitika i društvo U 2020. godini 1,6 milijardi zaštitih maski završilo u okeanima

U 2020. godini 1,6 milijardi zaštitih maski završilo u okeanima

by bifadmin

Istraživači organizacije za zaštitu mora Ocean Asia proračunali su da je samo u prošloj godini 1,6 milijardi maski za lice završilo u okeanima, što je ekvivalentno 5.500 tona plastičnog zagađenja.

Oni naravno, nisu ručno izbrojali sve te maske nego su do ove brojke došli matematičkom formulom. Prvobitno su istražili kolika je bila ukupna godišnja proizvodnja maski u 2020. na celom svetu. Od tog broja, 52 milijarde maski, oduzeli su tri odsto, što je procenjena stopa gubitka, odnosno procenat maski koje završavaju u morima.

Zašto je ovo ozbiljan problem najbolje pokazuje podatak da je jednoj zaštitnoj masci potrebno 450 godina da se razgradi. Ove maske su napravljene od propilena, što znači da se u morskoj vodi lako pretvaraju u mikroplastiku, koja potom završava svuda u prirodi, pa i u našoj vodi za piće.

A pandemiji se ne nazire kraj, dakle njihovo korišćenje i količina odbačenih maski će samo rasti, te se apeluje na njihove proizvođače da smisle način da ih učine manje štetnim po okolinu.

Izvor: Visual capitalist

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar