Home VestiEkonomija Hjuaveju pali prihodi za 30 odsto

Hjuaveju pali prihodi za 30 odsto

by bifadmin

Na primeru Hjuaveja najbolje se vidi kakve posledice po jednu kompaniju može ostaviti odluka SAD da je stavi na crnu listu i onemogući joj korišćenje najrasprostranjenijih aplikacija na svetu.

Pomenuta kineska kompanija je 2019. godine stavljena na crnu listu. Njeni noviji modeli pametnih telefona od tada ne mogu da koriste američke proizvode poput Gugl aplikacija. Zato je još i dobro poslovala dok je prodavala one telefone koji imaju Gugl aplikacije, dakle koji su proizvedeni pre nego što je stavljena na crnu listu, a tek sada se, sa lansiranjem novih modela, nazire dubina problema u kojima se našao Hjuavej.

Naime, kompanija je u prvoj polovini ove godine zabeležila 320 milijardi juana prihoda. Ovo na prvi pogled ne zvuči kao malo, ali u pitanju je veliki pad u poređenju sa prvom polovinom 2020. kada je prihodovala 454 milijardi juana. Taj pad iznosi skoro 30 odsto.

Rukovodstvo kineske kompanije kaže da je sada jedini cilj ove kompanije da preživi. Iz tog razloga postavila je strateške ciljeve za narednih pet godina. Oni će se fokusirati na istraživanja i razvoj kako bi nadomestili ograničenja koja im je nametnula Amerika. To verovatno znači da će razviti svoje aplikacije koje mogu da pariraju Guglovim ali i neke nove uređaje, mada Hjuavej to nije eksplicitno objavio.

Izvor: CNBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar