Home VestiEkonomija Hjuavej pretekao Samsung po prodaji telefona

Hjuavej pretekao Samsung po prodaji telefona

by bifadmin

Hjuavej je sada i zvanično preuzeo dominaciju od Samsunga kao najveći igrač na globalnom tržištu pametnih telefona.

Naime, u drugom kvartalu ove godine, kineski proizvođač mobilnih telefona po prvi put pretekao je južnokorejsku kompaniju Samsung po broju prodatih telefona. Za taj rezultat najviše može da zahvali potrošačima u Kini, u kojoj je kupljeno 70 odsto ukupno prodatih Hjuavejovih telefona.

Ipak, uprkos zauzimanju prvog mesta na svetskom tržištu mobilnih telefona, Hjuavej se ne može pohvaliti rastom prodaje. Ona je u odnosu na isti period lane smanjena za pet odsto. No, Samsungova prodaja je pala čak za 30 odsto. Doduše, ovo ne važi samo za pomenute dve kompanije – generalno se beleži pad potražnje za pametnim telefonima.

Kada je pak reč o rivalstvu ova dva prozvođača mobilnih telefona, analitičari gaje određene sumnje da će kineska kompanija u narednom periodu uspeti da ostvari dobre rezultate na međunarodnom tržištu. Za sada ona beleži najveću prodaju u svojoj matičnoj zemlji, dok u inostranstvu beleži pad prodaje od 27 odsto. Ponajviše zbog trgovinskog rata koji se trenutno odvija između Kine i SAD.

Foto: farukgarib14, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar