Home VestiIT i nauka Modernina vakcina efikasnija od Fajzerove kada je u pitanju delta soj

Modernina vakcina efikasnija od Fajzerove kada je u pitanju delta soj

by bifadmin

Vakcina kompanije Moderna pruža mnogo efikasniju zaštitu od zaražavanja od one koju nudi Fajzerova, saopštio je neprofitni medicinski centar Mejo klinika posle opširnog istraživanja sprovedenog širom SAD.

Prema studiji u kojoj je učestvovalo ukupno 50.000 pacijenata, obe vakcine su u januaru 2020. pružale veoma efikasnu zaštitu od zaraze, međutim pošto je delta soj postao dominantan njihova efikasnost je izbledela. Moderna sada ima efikasnost od 76 odsto a Fajzer od samo 42 odsto. Ipak, iako možda ne sprečavaju zaražavanje u velikom broju slučajeva, obe su veoma efikasne u sprečavanju razvoja teže kliničke slike ili smrti.

Moguće je, dodaje se u studiji, da su rezultati efikasnosti takvi i delom zato što su vakcine davane pre nekoliko meseci pa je broj antitela koje su proizvele kod mnogih sada manji, a moguće je i da delta soj ume da zaobiđe barijeru koju mu postavlja vakcina.

I Fajzer i Moderna trenutno rade na razvoju treće doze koja bi trebalo da bude veoma efikasna protiv delta soja a kao bitan igrač na tržištu vakcina u aktuelnim okolnostima pominje se i Novavaks, čija treća doza bi mogla predstavljaju možda i najbolju zaštitu od novog soja korona virusa.

Izvor: Times of Israel

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar