Home VestiIT i nauka Hakeri vratili trećinu novca koji su ukrali, jer ih “ne zanimaju pare”

Hakeri vratili trećinu novca koji su ukrali, jer ih “ne zanimaju pare”

by bifadmin

Hakeri, za koje se pročulo juče kada su sa jedne kripto-platforme ukrali 613 miliona dolara, vratili su deo tog novca, jer im nije potreban. Jedan od njih je, vraćajući novac na Poly Network, napisao da je to uradio iz zabave, a ne pohlepe.

Ovoj platformi do sada je vraćeno ukupno 260 miliona dolara u bitkoinima, iterima i drugim tokenima. Ipak, pre nego što počnemo da salutiramo savesti hakera, treba imati u vidu da je platforma Poly Network poslala dopis kripto-menjačnicama da stave na crnu listu adrese na koje je prebačen novac posle hakovanja, što bi hakerima otežalo podizanje novca. Takođe ih je upozorila da su sada privukli veliku pažnju javnosti pošto su opljačkali desetine hiljada običnih građana, članova kripto-zajednice.

Potom su hakeri ili haker, pošto je za sada nepoznato koliko ih je učestvovalo u krađi, vratili novac uz komentar da su zapravo želeli da ukažu na ranjivosti ove decentralizovane finansijske platforme. Dodali su i da vole izazove a da je blokčejn tehnologija sada “vruća tema” na hakerskoj sceni.

Hakeri koji su se dopisivali sa rukovodstvom platforme tvrde da su morali ovako javno da ukažu na njene ranjivosti jer ne znaju da li unutra, u samoj platformi, ima “ubačenih elemenata”, odnosno izdajnika. Mišljenja su da su oni zapravo sačuvali novac korisnika, dodajući da njih same (hakere) novac ni ne zanima. Ali su zatražili donaciju kao zahvalnicu za to što su vratili deo ukradenog novca.

Kako je ukraden novac sa Poly Network-a?

Ova platforma funkcioniše na tzv. Bajnans smart čejnu, blokčejn tehnologiji koju rado koriste ljubitelji decentralizovanih aplikacija. Preko nje se mogu vršiti razne finansijske operacije kao što je pozajmljivanje ili ulaganje novca.

Preko Bajnans čejna tokeni se razmenjuju između različitih blokčejnova kreiranjem pametnih ugovora koji sadrže instrukcije kako dalje postupati sa određenim sredstvima, odnosno kada ona treba da pređu u ruke druge strane. Preko jednog takvog pametnog ugovora transferisana je zaista ogromna količina novca, kako bi se uštedelo na vremenu, odnosno kako bi taj proces bio što efikasniji. Upravo taj ugovor je bio na meti hakera. Naime, oni su uhakovali u ugovor i preusmerili sredstva iz njega na tri adrese, odnsno na tri e-novčanika.

Izvor: RT, Rojters

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar