Home VestiEkonomija NBS: Dinarska štednja i dalje isplativija od devizne

NBS: Dinarska štednja i dalje isplativija od devizne

by bifadmin

Dinarska štednja oročena na tri meseca je bila isplativija od štednje u evrima u preko 87% posmatranih tromesečnih potperioda, a kod oročavanja štednje na dve godine, dinarska štednja je bila isplativija od štednje u evrima u svim posmatranim dvogodišnjim potperiodima oročenja, saopštila je Narodna banka Srbije.

Dinarska štednja je u julu premašila iznos od 100 milijardi. Dinara, kažu iz ove institucije. U prethodnih devet godina ona je gotovo šest puta (rast od čak 81 milijardu. dinara) i polovinom 2021. godine dostigla je 99 milijardi dinara. Naročito intenzivan rast ostvaren je u poslednje tri godine kada je ova štednja povećana za preko 45 milijardi dinara, što je gotovo polovina ukupnog rasta.

U istom periodu i devizna štednja beležila je rast, iako nešto umereniji u poređenju sa dinarskom štednjom – sa 8 milijardi evra (911 milijardi dinara) s kraja juna 2012. godine povećana je na 12 milijardi evra (1.425 milijardi dinara) na kraju juna 2021. godine.

Koliko se zapravo isplati dinarska štednja?

Analiza isplativosti štednje oročene na godinu dana i zanavljane u periodu od devet godina potvrdila je da bi štediša koji je štedeo u dinarima na ulog od 100.000 dinara, na kraju perioda oročenja u junu 2021. godine dobio preko 42.000 dinara (358 evra) više od štediše koji je u istom periodu na deviznu štednju u evrima položio protivvrednost istog iznosa.

Oročavanje depozita u dinarima na godinu dana (bez zanavljanja), u poslednjih devet godina bilo je isplativije, i to u čak 98% posmatranih godišnjih potperioda. Tako bi štediša, koji je od juna 2020. štedeo u dinarima, na ulog od 100.000 dinara, dobio u junu 2021. oko 1.500 dinara (13 evra) više od štediše koji bi u istom periodu oročio evre u protivvrednosti 100.000 dinara.

Dinarska štednja oročena na tri meseca je bila isplativija od štednje u evrima u preko 87% posmatranih tromesečnih potperioda, a kod oročavanja štednje na dve godine, dinarska štednja je bila isplativija od štednje u evrima u svim posmatranim dvogodišnjim potperiodima oročenja. Prema tome, bez obzira na period oročavanja štednje (kratkoročno ili dugoročno) – u prethodnih devet godina bilo je isplativije štedeti u dinarima.

Izvor: NBS

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Neko 8. август 2021. - 09:10

Lepo ovde se ima šta pročitati, ali ja kao laik ipak mislim da je kod ovako visokih kamata ipak isplativije štedeti u zlatu

Odgovori

Ostavite komentar