Proizvodnja sladoleda u Srbiji poslednjih godina raste, a prema podacima Privredne komore Srbije naročito veliki rast se beleži od 2019. kada je proizvedeno 51% više sladoleda nego godinu dana ranije.
U 2019. godine proizvedeno je 33.875 tona, a 2018. 22.313 tona.
Prošle godine proizvodnja je bila približna rekordnoj 2019. godini i iznosila je 33.818 tona.
Ranijih godina je, pokazuju podaci Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS, u Srbiji proizvođeno tek nešto više od 20.000 tona.
2016. proizvodnja je iznosila 20.202 tone, 2017.godine 21.415 a godinu dana kasnije 22.313 tona.
Sa porastom proizvodnje, raste i izvoz ove omiljenje letnje poslastice, pa su prošle godine izvezene 22.230 tona, što je tri puta više nego 2016.
Najveće količine sladoleda, srpski proizvođači izvoze u zemlje našeg regiona, a najviše u Bugarsku, Grčku, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku.
Sladoled se izvozi i u Veliku Britaniju, Nemačku, Španiju.
Osim velikih fabrika sladoleda Frikom, Froneri Adriatic i Swisslion – Takovo, koje proizvode najveće količine i zapošljavaju oko 2.000 radnika, sladoled u našoj zemlji pravi i oko sto malih zanatskih proizvođača.
Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay