Home VestiPolitika i društvo Raste prodaja lažnih „zelenih sertifikata“

Raste prodaja lažnih „zelenih sertifikata“

by bifadmin

Budući da sve više zemalja za prelazak preko svoje granice ali i za posećivanje raznih manifestacija i objekata traži “zeleni sertifikat”, odnosno dokaz o vakcinaciji ili preležanoj bolesti, trgovina ovim dokumentima na crnom tržištu je procvetala. Na nesreću kupaca, lažni sertifikati imaju falsifikovan QR kod čija neautentičnost se vrlo lako utvrđuje.

Do falsifikovanih dokumenata ove vrste može se doći na raznim delovima interneta, po pravilu manje poznatim ili bolje zaštićenim od upada treće strane u prepisku. Primera radi, preko platforme Telegram može se kupiti lažni “zeleni sertifikat” za otprilike 100 evra. Ovakvi sertifikati obično su urađeni u Fotošopu ili nekom sličnom programu, a njihova cena varira u zavisnosti od kvaliteta izrade.

Policajci koji se bave visokotehnološkim kriminalom kažu da ih najviše kupuju nevakcinisani i oni koji su primili tek jednu dozu vakcine, kako bi mogli i dalje da posećuju svoje omiljene kafiće, koncerte i druge objekte koji zahtevaju obavezan dokaz o imunizaciji.

Međutim, ako ste obezbeđenje nekog objekta ili policajac neće vam biti teško da otkrijete lažni “zeleni sertifikat”, čak i da je njegovoj izradi posvećena maksimalna pažnja. Naime, QR kod koji se nalazi na ovim dokumentima veoma je teško falsifikovati. On se sastoji od kompjuterski generisanih informacija koje za svaki kod posebno njegovu potvrđuju autentičnost. Gotovo da je nemoguće falsifikovati te informacije.

Osim toga, u mnogim zemljama se koristi i aplikacija pomoću koje je moguće uporediti informaciju sa priloženog QR koda sa podacima iz nacionalne baze vakcinisanih. Zato je postalo teže ući u kafić u sopstvenoj zemlji sa lažnim “zelenim sertifikatom” nego preći neku državnu granicu, jer graničari ne mogu pristupiti tim podacima za sve putnike.

Izvor: Euronews.com

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar