Home VestiEkonomija Srbija zatrpana jabukama

Srbija zatrpana jabukama

by bifadmin

Proizvodjačima jabuka u Srbiji ove godine je u hladnjčama ostala ogromna količina jabuka koje nisu izvezene.

Uzrok je Pravilnik o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusiju koji je predvideo uslove zbog kojih su mnogi izgubili pravo da ih izvoze direktno, a izvoz preko posrednika je otežan jer oni ne mogu fizički da preuzmu sav taj posao, rekli su danas proizvodjači jabuka.

Nikola Kotarac iz Slankamena, član zadruge „Voćar“ u Slankamenu, koja uzgaja jabuke na oko 800 hektara, rekao je agenciji Beta da joj je ove godine ostalo neizvezeno oko 700-800 tona tog voća ili oko 40 odsto roda.

Od toga je, kako je naveo, oko deset odsto prodato na domaćem tržištu za preradu po sedam dinara za kilogram, a da su se na ruskom tržištu prodavale i po 60-70 evrocenti.

U samouslugama se prodaje uvozna jabuka

„U samouslugama se prodaje uvozna jabuka iz Poljske po 100 dinara, a mi našu boljeg kvaliteta prodajemo za preradu po sedam dinara po kilogramu, jer državu sada ne interesuje rod koji je stigao za berbu i izvoz iako je davala subvencije za mehanizaciju i zaštitne mreže“, rekao je Kotarac.

Dodao je da su po Pravilniku o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusiju predvidjeni odredjeni uslovi koje proizvodjači ne mogu da ispune, pa je broj izvoznika značajno smanjen i oni fizički ne mogu da stignu da izvezu i voće onih koji za to više nemaju dozvolu jer ne ispunjavaju uslove.

Proizvodjači su se, kako je rekao Kotarac, zadužili kod banaka kada su uzimali subvencije za voće, jer država daje novac samo za deo investicije, a ostatak mora da obezbedi proizvodjač koji sada ne može da proda robu.

Pravilnikom o evidenciji izvoza voća i povrća u Rusiju predvidjeno je da izvoznik ima u vlasništvu ili zakupu skladište sa kontrolisanom atmosferom i to najmanjeg kapaciteta za krupno voće od 500 tona, odnosno 200 tona za sitno voće kao što su borovnica, malina, a tolikog kapaciteta i za povrće.

Izvoznik u vlasništvu ili zakupu mora imati i prostor za klasiranje ili pakovanje, prostor za fitosanitarni pregled sa osvetljenjem većem od 600 luksa, zaposleno odgovorno lice za zaštitu bilja, sopstvenu ili ugovorenu proizvodnju.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović rekao je da su proizvodjači jabuka u velikom problemu i da je država privremenim merama mogla da im pomogne i podigne carinu kao što to radi Nemačka kad hoće da zaštiti svoje voće.

Izvor: Beta
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Luka 26. августа 2021. - 11:16

Politika države je u ovom slučaju jasna. Zarada na prvom mestu. Proizvođač neka izumre, robu ćemo uvoziti.

Odgovori

Ostavite komentar