Home VestiIT i nauka Ujedinjeni Arapski Emirati odobrili Sinofarm vakcinu za decu

Ujedinjeni Arapski Emirati odobrili Sinofarm vakcinu za decu

by bifadmin

Kinesku vakcinu Sinofarm, koju je kod nas primio najveći deo imunizovanih građana, u Emiratima će od sada primati i deca starosti između tri i 17 godina. Pre odobravanja vakcine, u ovoj zemlji je izvršena klinička studija u kojoj je učestvovalo 900 dece, ali nema mnogo javnih podataka o zaključcima studije.

Do sada je od 9,7 miliona stanovnika UAE vakcinisano i revakcinisano 70,5 odsto populacije što je, kako smatraju emiratske vlasti, bar donekle obuzdalo širenje korona virusa po zemlji koja je jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija. U Dubai putnici celog leta pristižu a aerodromi vrve, što od turista, što od onih koji presedaju na jednoj od najprometnijih zračnih luka na svetu. Sve ovo, ali i masovno deljena kineska vakcina slabije efikasnosti, odrazilo se i na broj zaraženih.

Emirati doduše već dve nedelje beleže stagnaciju u broju novozaraženih, koji se svaki dan kreće oko 1.500 ljudi. Od početka pandemije do sada je u ovoj zemlji zabeleženo 683.914 slučajeva korona virusa.

Kako Sinofarm utiče na delta soj?

Budući da je ovo jedna od retkih zemalja u svetu koja je, kao i Srbija, veći deo stanovništva imunizovala Sinofarmom, možda će našim građanima biti korisna iskustva emiratskih doktora u borbi protiv novog delta soja korona virusa.

Naime, još uvek nisu prikupljeni i objavljeni zvanični podaci o efikasnosti kineske vakcine protiv ovog soja, ali doktori iz bolnica u Dubaiju za Khaleejtimes kažu da im ređe dolaze vakcinisani pacijenti, a i kada legnu u bolnicu njihova klinička slika nije preterano teška.

Doktor Adel Alsisi kaže: “Kod nevakcinisanih pacijenata beležimo rapidno pogoršanje zdravstvenog stanja koje mnogima od njih vrlo brzo ugrozi život. Oni često završavaju na respiratorima”. Dodaje da je mnogo veća smrtnost kod nevakcinisanih, ali nema konkretne brojke kojima bi to potvrdio.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar